logo

Groeihormoontest bij uw kind



Uw kind wordt opgenomen op afdeling Kind & Jeugd
op datum: ………………………….
om: ………………………… uur

In overleg met uw behandelend arts is besloten een groeihormoontest te doen bij uw kind. Dit kan zijn:

  • een Clonidinetest;
  • een Argininetest;
  • een gecombineerde Arginine/GHRH-test (groeihormoon vrijmakend hormoon). 

De test wordt gedaan op de dagbehandeling van afdeling Kind & Jeugd van het Elkerliek ziekenhuis. Met deze test willen we aantonen of uw kind een tekort aan groeihormoon heeft. Lijkt een groeihormoontekort waarschijnlijk of bestaat er twijfel, dan krijgt uw kind nog een test. Hiervoor wordt een nieuwe afspraak gemaakt. 

In deze folder leest u wat er gebeurt als uw kind een groeihormoontest krijgt.  

Hypofyse 

De hypofyse is een klier ter grootte van een erwt die verschillende hormonen produceert waaronder het groeihormoon. Het groeihormoon speelt een belangrijke rol bij de groei en het op peil houden van onder andere het kalkgehalte in de botten, de hoeveelheid vetweefsel en het suikergehalte in het bloed. 

Wanneer de hypofyse niet of onvoldoende werkt, ontstaat een tekort aan groeihormoon. Er zijn verschillende oorzaken van een tekort aan groeihormoon. De kinderarts bespreekt dit met u.                 

Medicatie test

De medicatie die wordt toegediend tijdens de test zorgt voor een prikkeling van de hypofyse om groeihormoon af te geven. 

  • Clonidine is een natuurlijk eiwit en stimuleert de hypofyse om groeihormoon af te geven.
  • Arginine is een eiwit dat in normale voeding zit.
  • GHRH (groeihormoon vrijmakend hormoon) is een hormoon afkomstig uit de hypothalamus, het deel van de hersenen dat de hypofyse stimuleert. 

Afspraak test

U wordt gebeld door de secretaresse van afdeling Kind & Jeugd voor het plannen van een afspraak. Het onderzoek wordt ’s ochtends uitgevoerd. Noteer de datum en tijdstip van de test op de voorzijde van deze folder. 

Voorbereiding thuis 

Wanneer uw kind de pre puberteitsleeftijd (8-12 jaar) bereikt, worden bij uw kind meer geslachtshormonen door het lichaam afgegeven. Deze hormonen hebben invloed op de afgifte van het groeihormoon en daarmee ook invloed op de uitslag van de test. Daarom is het landelijk beleid dat meisjes vanaf 8 jaar en jongens vanaf 10 jaar vijf dagen voor de test geslachtshormonen krijgen toegediend. Jongere kinderen hoeven geen medicijnen te nemen. U krijgt hiervoor een recept mee van de kinderarts.  

Jongens
Gedurende vijf dagen moet uw kind twee keer per dag een tablet/capsule innemen. De laatste tablet/capsule moet de avond voor de test worden ingenomen. 

Meisjes
Gedurende drie dagen moet uw kind één keer per dag een tablet/capsule innemen. De laatste tablet/capsule moet de avond voor de test worden ingenomen.

Dag van de test

Kleding
Geef uw kind gemakkelijk zittende kleding aan. Een trui of shirt met ruime mouwen, vanwege het infuus dat uw kind krijgt. 

Nuchter
Voor deze onderzoeken moet uw kind nuchter zijn. Dit betekent dat uw kind op de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur niet meer mag eten of drinken, tenzij de kinderarts nadrukkelijk iets anders met u heeft afgesproken.  

Medicijnen
Gebruikt uw kind medicijnen? Dan overlegt de kinderarts met u of uw kind tijdelijk de medicijnen moet stoppen voor de test. 

In het ziekenhuis

Locatie Helmond
De afdeling Kind & Jeugd is op de begane grond. U kunt zich melden aan de balie. 

Wanneer kan de test niet doorgaan?

  • Als uw kind zich niet lekker voelt of koorts heeft boven de 38⁰C.
  • Als uw kind een kinderziekte heeft of daarmee in contact is geweest. 

Wij vragen u dan altijd contact op te nemen met de afdeling Kind & Jeugd.                 

Groeihormoontest

Hieronder staat aangekruist welke test uw kind krijgt.

  •  Clonidinetest
    In de onderzoekskamer krijgt uw kind een infuus ingebracht. Daarna vragen wij uw kind om de Clonidine tablet(ten) met een beetje water in te nemen. Tijdens de test ligt uw kind in een bed. Voor en na het innemen van de medicatie wordt op verschillende tijdstippen bloed afgenomen (via het infuus) om de hoogte van het groeihormoon te bepalen Ook wordt geregeld de bloeddruk gemeten.

    Bijwerkingen
    Tijdens dit onderzoek kan de bloeddruk bij uw kind dalen. Dit begint ongeveer dertig minuten na inname van de medicatie en kan twee tot vier uur kan aanhouden. Uw kind kan dan ook suf worden en in slaap vallen. Uw kind kan pas naar huis als hij/zij goed wakker is en als de bloeddruk weer normaal is.
  • Arginine of gecombineerde Arginine/ GHRH-test
    In de onderzoekskamer krijgt uw kind een infuus ingebracht. Via dit infuus krijgt uw kind Arginine (en bij de gecombineerde test ook GHRH) toegediend. Tijdens deze test ligt uw kind in een bed. Voor en na het innemen van de medicatie wordt op verschillende tijdstippen bloed afgenomen (via het infuus) om de hoogte van het groeihormoon te bepalen. 

    Bijwerkingen 
    Direct na het toedienen van de Arginine zowel als van de GHRH kan uw kind het warm krijgen. We noemen dat een Flush (opvlieger). Meestal duurt dit niet langer dan dertig minuten. 

Duur van de test

Elke test duurt twee tot drie uur. Houdt er rekening mee dat u in verband met extra controles pas in de loop van de middag naar huis kunt. 

Na de test

Na afloop van de test mag uw kind weer eten en drinken en eventueel zijn/haar medicijnen innemen. U kunt met de auto of openbaar vervoer naar huis. Na een Clonidinetest raden wij aan om met eigen vervoer te gaan, zodat uw kind niet ver hoeft te lopen. 

Uitslag

Het duurt ongeveer drie weken voordat de uitslag van de test bekend is. Voor de uitslag van de test krijgt u een (telefonische) afspraak. De kinderarts bespreekt de uitslag van de test.  

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen stel ze dan gerust aan uw kinderarts of aan de verpleegkundige van de afdeling Kind & Jeugd.

Contact


Polikliniek Kindergeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 55

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 15


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
KIN-39749
Laatst bewerkt: 3-9-2024