Een naaste uit uw familie- of kennissenkring is overleden. Graag willen wij onze deelneming betuigen met dit overlijden. Het zal u moeilijk vallen nu uw aandacht te richten op formaliteiten die vervuld moeten worden. Deze brochure met checklist kan u wellicht van pas komen bij het treffen van de noodzakelijke maatregelen. Over de punten van de checklist vindt u verderop in de brochure meer informatie.
Onderstaande acties zijn van belang bij de afhandeling van de diverse formaliteiten na het overlijden van uw naaste. Vink de punten af welke zijn afgehandeld. U houdt dan een goed overzicht.
Na een overlijden zal de arts, indien van toepassing, het donorregister raadplegen om na te gaan of uw dierbare als donor staat geregistreerd. Wanneer deze niet geregistreerd staat of wanneer hij/zij heeft aangegeven dat de beslissing aan de nabestaande(n) of een specifiek persoon wordt overgelaten, kan de behandelend arts toestemming vragen voor donatie. Als uw dierbare in het donorregister toestemming heeft gegeven voor donatie, zal de arts aan u instemming vragen. Alle afspraken omtrent orgaan- en weefseldonatie worden gecoördineerd door de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), Eurotransplant (organen) en NTS-Bislife (weefsels).
Orgaandonatie
Wanneer we spreken over orgaandonatie hebben we het over de volgende organen: hart, lever, longen, nieren, alvleesklier en dunne darm. Orgaandonatie vindt altijd plaats op de operatiekamer. Alleen als bewezen is dat iemand overleden is (via diverse onderzoeken), mag orgaandonatie plaatsvinden.
Weefseldonatie
Wanneer we spreken over weefseldonatie hebben we het over de volgende weefsels: huid, cornea (hoornvlies), hartkleppen en bot- en peesweefsel. Donatie van weefsel kan van enige uren tot maximaal 24 uur na het overlijden plaatsvinden.
Na de donatie
Na de donatie kan uw dierbare op gebruikelijke wijze worden opgebaard. Van de donatie zijn geen uiterlijke kenmerken zichtbaar. Eventuele zichtbare littekens kunnen door kleding aan het oog onttrokken worden. De begrafenis of crematie hoeft door de donatie niet te worden vertraagd. Eventuele kosten die worden gemaakt zijn nooit voor de nabestaanden.
Meer informatie over donatie vindt u op de website van de Transplantatiestichting Nederland, www.transplantatiestichting.nl.
Een overledene kan alleen ter beschikking van de wetenschap worden gesteld, wanneer dit door een universiteit is bevestigd. Tijdens het leven moet een persoon zich hebben aangemeld bij een universiteit en zijn geaccepteerd. Bij terbeschikkingstelling van de wetenschap kan geen obductie of donatie plaatsvinden. Bij een gerechtelijke obductie komt de terbeschikkingstelling dan ook te vervallen.
De behandelend arts of de arts die de dood heeft geconstateerd, vraagt of u toestemming geeft voor obductie (ook wel sectie of autopsie genoemd). De arts legt u de toestemmingsprocedure uit. Hij vermeldt de reden en de omvang van de obductie en vraagt toestemming aan de nabestaande(n). In die gevallen, waarin geen toestemming vereist is, legt de arts uit waarom dit niet nodig is.
Wat is een obductie?
Bij een obductie onderzoekt een patholoog het lichaam van de overledene. Hierbij worden de organen in de borst- en buikholte onderzocht. Als het nodig is dat ook andere lichaamsdelen of organen worden onderzocht, moet dit door de arts die toestemming vraagt duidelijk zijn aangegeven. De nabestaande(n) kunnen bezwaar maken tegen een volledige obductie, maar wel een geringere omvang van obductie toestaan.
Doel van een obductie
Het doel van een obductie kan zijn:
Wie moeten toestemming geven voor een obductie?
Aan de nabestaande(n) van de overledene wordt toestemming gevraagd voor obductie.
Wanneer is geen toestemming nodig
In onderstaande gevallen is geen toestemming van de nabestaande(n) noodzakelijk:
De uitslag van het onderzoek
De patholoog deelt zijn bevindingen mee aan de arts die de overledene behandeld heeft. Deze licht de nabestaande(n) in. Hiervoor dient u zelf na vier tot zes weken een afspraak te maken met de behandelend arts. In geval van een gerechtelijke sectie wordt alleen de officier van justitie ingelicht.
Na de obductie
Na de obductie wordt de overledene ‘cosmetisch hersteld’ en kan er normaal een opbaring plaatsvinden.
Het bewaren van weefsel en organen
Er zijn omstandigheden waarin, naast de kleine stukjes weefsel voor het microscopisch onderzoek, één of meer organen – of delen daarvan – langer worden bewaard.
Redenen kunnen zijn:
De bewerking kan enkele dagen en soms weken in beslag nemen. Voor hersenonderzoek bijvoorbeeld is een periode van zes tot twaalf weken nodig voor bewerking en beoordeling. Er zijn dus verschillende redenen om bepaalde (delen van) organen langer te bewaren. Deze weefsels of organen kunnen niet met de overledene mee begraven of gecremeerd worden, maar worden later alsnog gecremeerd door het ziekenhuis. Als u hiertegen bezwaar heeft, kunt u dit kenbaar maken aan de arts. Als uw bezwaar ertoe leidt dat er tijdens de obductie onvoldoende gegevens kunnen worden verkregen, dan zal de arts dit met u bespreken. U kunt dan in samenspraak tot een voor u aanvaardbare beslissing komen.
Onder een niet-natuurlijke dood wordt verstaan dat iemand ten gevolge van een niet-natuurlijke oorzaak is overleden. Hieronder vallen onder andere een verkeersongeval of een misdrijf. Door politie en justitie zal een onderzoek naar de doodsoorzaak worden ingesteld.
In geval van een niet-natuurlijke dood zal een rouwbezoek pas plaats kunnen vinden wanneer de overledene door de gemeentelijke lijkschouwer is vrijgegeven. Donatie kan plaatsvinden na overleg met de gemeentelijke lijkschouwer. Indien de overledene voor sectie naar het Nederlands Forensisch Instituut moet worden overgebracht, gebeurt dit via het mortuarium.
Indien een patiënt in het ziekenhuis overlijdt, draagt het ziekenhuis zorg voor de noodzakelijke laatste verzorging (het afleggen). Wanneer er een duidelijke andersluidende wens te kennen is gegeven, zal hieraan gehoor worden gegeven. Deze wens kan door de overledene zijn aangegeven of kort na het overlijden door de nabestaande(n) kenbaar worden gemaakt.
Persoonlijke wensen inzake make-up, kleding, sieraden en dergelijke kunt u kenbaar maken bij uw uitvaartverzorger.
Rituele bewassing kan, in overleg met uw uitvaartverzorger en de mortuariumbeheerder, in het mortuarium plaatsvinden, mits hiervoor voldoende ruimte beschikbaar is.
De persoonlijke bezittingen van de overledene worden aan de nabestaande(n) meegegeven. Hiervoor wordt op de afdeling een formulier ingevuld en dit dient u, als bewijs van ontvangst, te tekenen.Tevens wordt op dit formulier aangegeven welke persoonlijke bezittingen met de overledene meegaan naar het mortuarium.
De overledene wordt voor de noodzakelijke laatste verzorging (het afleggen) naar het mortuarium gebracht. U kunt het mortuarium bereiken via uw uitvaartverzorger.
De wenselijke zorg (o.a. het koelen en opbaren) kan, behalve door de beheerder van het mortuarium van het ziekenhuis, ook door een andere uitvaartverzorger elders verricht worden. De overledene wordt dan via het mortuarium van het ziekenhuis overgeplaatst. De kosten welke de beheerder van het mortuarium hiervoor maakt worden door de beheerder in rekening gebracht. Tenzij de overledene binnen drie uur na overlijden naar elders is overgebracht door de door u ingeschakelde uitvaartverzorger, beginnen de medewerkers van het mortuarium met de koeling van de overledene. Deze handeling en het gebruik van de mortuariumruimte wordt door de beheerder van het mortuarium aan de nabestaande(n) in rekening gebracht.
Voor zaken die het mortuarium aangaan, kan uw uitvaartverzorger contact opnemen met de beheerder.
Mortuarium Helmond
Openingstijden: op afspraak.
Bezoek: op afspraak via eigen uitvaartverzorger.
Mortuarium Deurne
Openingstijden: op afspraak.
Bezoek: op afspraak via eigen uitvaartverzorger.
Het wordt aanbevolen, uiteraard voor zover u dat wenst, zo spoedig mogelijk een uitvaartverzorger naar keuze in te schakelen.
Het kan zijn dat:
Naast de wenselijke zorg voor de overledene, kan de uitvaartverzorger veel van de te verrichten formaliteiten van u overnemen, zoals:
Voor het regelen van de uitvaart kunt u terecht bij een van de begrafenis- en crematieverzorgers in het verzorgingsgebied van het Elkerliek ziekenhuis.
De noodzakelijke zorg (het afleggen) komt voor rekening van het ziekenhuis. De kosten voor de wenselijke zorg worden in rekening gebracht.
Mocht er behoefte zijn aan rouwverwerking in het ziekenhuis, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Geestelijke Verzorging en Ethiek, telefoon 0492 – 59 57 30. U kunt ook een e-mail sturen naar: geestelijkeverzorging@elkerliek.nl. De verpleging kan u hierbij van dienst zijn.
Het Landelijk Steunpunt Rouw (LSR) kan u onder andere informeren over gespreksgroepen voor rouwverwerking. Meer informatie vindt u op de website www.landelijksteunpuntrouw.nl. Telefoonnummer: 033-4616886
E-mail: info@landelijksteunpuntrouw.nl
Mochten er nog vragen zijn met betrekking tot het overlijden van uw naaste, dan kunt u altijd contact opnemen met de uitvaartverzorger, de verpleegkundige van de afdeling of de behandelend arts.
Wij wensen u en uw familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies.
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.