logo

Zoutoplossing en Xylometazoline - voor zuigelingen met een verstopte neus



Wat is het?

Zoutoplossing bestaat uit natriumchloride, oftewel keukenzout en is een lichaams-eigen stof. Het zorgt ervoor dat het slijm in de neus van uw kind dunner wordt zodat het makkelijker loslaat.

Xylometazoline is een medicijn dat de slijmvliezen van de neus van uw kind laat slinken.

Waarom is het zo belangrijk?

Een baby ademt ongeveer de eerste vier levensmaanden alleen door de neus. Als de neus verstopt raakt, kan uw kind dus niet, net zoals u, volledig door de mond gaan ademen. Hierdoor heeft uw kind meer moeite met ademhalen en kosten de voedingsmomenten en het slapen meer energie.

Oververmoeidheid, huilen, slecht drinken en de borst/speen loslaten kunnen hiervan een gevolg zijn.

Hoe dient u het toe?

Om het ademhalen voor uw kind makkelijker te maken, kunt u ervoor zorgen dat de neus goed open blijft. Dit zorgt ervoor dat het eten en slapen comfortabeler is. Dit kunt u doen door eerst de zoutoplossing en vervolgens eventueel de Xylometazoline toe te dienen. Op deze manier is de effectiviteit van het medicijn het hoogst, omdat het op de slijmvliezen terecht komt.

Eerst moet u de zoutoplossing toedienen. Bij de apotheek of drogist krijgt u ampullen, hiervan dient u één knijp per neusgat toe. U mag dit meerdere malen per dag toedienen, hier zit geen maximum aantal keer aan. Het advies is om het in ieder geval voor elke voeding toe te dienen. De Xylometazoline dient u vervolgens toe, echter mag dit maximaal 3 keer per dag worden slijmvliezen te voorkomen mag u dit medicijn maximaal 7 dagen toedienen en dan moet u ermee stoppen.

De Xylometazoline voor kinderen tot twee jaar is alleen te krijgen op recept. De zoutoplossing is te verkrijgen bij de apotheek en drogist zonder recept.

Contact


Polikliniek Kindergeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 55

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 15


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
KIN-51721
Laatst bewerkt: 16-5-2024