Divertikels zijn ballonachtige uitstulpingen van de wand van het darmkanaal. Divertikels stulpen 'naar buiten' uit, door de spierlaag heen en groeien dus de buikholte in. Dit in tegenstelling tot poliepen, die 'in' de darm groeien. Divertikels zijn volkomen onschuldig en zullen ook nooit kwaadaardig worden. Divertikels kunnen zowel in de slokdarm, de dunne darm als in de dikke darm voorkomen. Verreweg de meeste divertikels ontstaan in de dikke darm. De meeste divertikels ontstaan in het laatste, s-vormige deel van de dikke darm vlak voor de endeldarm. Bij sommige mensen ontstaan er echter ook divertikels in het begin en middengedeelte van de dikke darm. Divertikels worden vaak per toeval ontdekt, omdat ze meestal weinig/geen klachten veroorzaken. Divertikels kunnen gaan ontsteken als ontlasting in de uitstulping blijft hangen, dit wordt diverticulitis genoemd.
Waarschijnlijk ontstaan divertikels op zwakke plekken in de darmwand, die onder verhoogde druk gaan uitstulpen. Deze verhoogde druk ontstaat mogelijk door spasmen van de spierlaag van de darm. Het ontstaan van divertikels is gerelateerd aan een westerse leefstijl. Waarschijnlijk speelt een vezelarme voeding een rol bij het ontstaan van divertikels. Sommige onderzoeken tonen een mogelijk verband aan tussen verstopping en het ontstaan van divertikels. Bij mensen die last hebben van verstopping en een harde ontlasting, moet de darm harder werken om de ontlasting voort te bewegen. Hierdoor kan die verhoogde druk ontstaan. Een vezelarme voeding en beperkte vochtinname is vaak de oorzaak van verstopping.
Sommige mensen hebben last van vage buikpijn, krampen en soms wat verstopping. De pijn zit bij de meeste mensen met divertikels voornamelijk linksonder in de buik, maar kan ook op andere plekken voorkomen. Soms geven divertikels wat bloed bij de ontlasting. Diverticulitis kan dezelfde klachten geven als de divertikels zelf, maar vaak zijn de klachten heftiger. Bovendien gaan deze klachten vaak gepaard met koorts, een opgezette buik, een veranderd ontlastingspatroon en misselijkheid (soms met braken).
Divertikels kunnen niet meer verdwijnen, tenzij een deel van de darm operatief verwijderd wordt. Normaal gesproken is behandeling van de divertikels niet nodig. Bij divertikels is het wel belangrijk om te zorgen dat uw ontlasting soepel blijft. Als uw ontlasting soepel is, is de kans kleiner dat ontlasting achterblijft in de uitstulpingen. Dit is een risicofactor voor het ontstaan van ontstekingen. Bij hele lichte ontstekingen is vaak geen behandeling nodig. Meestal wordt in dat geval het advies gegeven om het even rustig aan te doen en licht verteerbaar (of soms zelfs enige tijd vloeibaar) te eten, zodat de ontstekingen kunnen herstellen.
Onder 'tips' vindt u leefregels en voedingsadviezen, die u hierbij kunt gebruiken. Op die manier kunt u het ontstaan van nieuwe divertikels en ontstekingen zoveel mogelijk voorkomen.
Onderstaande tips en adviezen zijn verschillend voor niet-ontstoken divertikels en voor divertikels die wel ontstoken zijn (diverticulitis). Dit zijn algemene adviezen. Wees voorzichtig met het weglaten van voedingsmiddelen, omdat er op den duur een tekort kan ontstaan. Raadpleeg bij twijfel uw diëtist.
Bij diverticulitis is rust van de darm erg belangrijk. Om de darm rust te geven wordt (tijdelijk) een vezelarme, licht verteerbare voeding aangeraden. Soms wordt in eerste instantie een geheel vloeibare voeding geadviseerd. Dit is afhankelijk van de ernst van de ontstekingen. Meestal kan na enkele dagen overgestapt worden op licht verteerbare voeding. Onderstaande adviezen zijn algemene adviezen. Raadpleeg uw diëtist als u vragen heeft of voor een persoonlijk voedingsadvies.
Een licht verteerbare, vezelarme voeding houdt kortweg in:
U kunt uw ontlasting soepel houden door onderstaande adviezen op te volgen:
Vezels zijn plantendeeltjes, die niet verteerd worden in de dunne darm. De plantendeeltjes komen daardoor onveranderd in de dikke darm terecht. Een vezelrijke voeding is dus voeding die rijk is aan plantaardige voedingsmiddelen.
Er zijn verschillende soorten vezels. Grofweg worden ze ingedeeld in twee groepen: oplosbare en onoplosbare vezels:
Producten die rijk zijn aan voedingsvezel
Voedingsmiddel |
eenheid |
voedingsvezel (gram) |
Wit brood |
1 snee |
1 |
Bruin brood |
1 snee |
2 |
Volkoren brood |
1 snee |
3 |
Donker roggebrood |
1 snee |
4 |
Ontbijtkoek |
1 plak |
1 |
Volkoren biscuit |
1 stuks |
1 |
Aardappelen |
3 opscheplepels (150 gram) |
2 |
Witte macaroni |
3 opscheplepels (150 gram) |
1 |
Volkoren macaroni |
3 opscheplepels (150 gram) |
5 |
Witte rijst |
3 opscheplepels (150 gram) |
0 |
Zilvervliesrijst |
3 opscheplepels (150 gram) |
3 |
Peulvruchten (gaar) |
3 opscheplepels (150 gram) |
10 |
Groenten (gemiddeld) |
3 opscheplepels (150 gram |
3 |
Pizza |
1 stuks |
3 |
Appel met schil |
1 stuks |
2 |
Banaan |
1 stuks |
1 |
Gedroogde, geweekte pruimen |
3 stuks |
4 |
Voor aanvullende informatie kunt u terecht op de volgende websites:
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 55 60
maandag tot en met vrijdag van 8.15 – 10.00 uur
E: die@elkerliek.nl
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.