logo

Vochtbalans



U bent opgenomen in het Elkerliek ziekenhuis. Voor uw behandeling is het van belang dat we bijhouden hoeveel u drinkt en plast. Daarom wordt er een vochtbalans bijgehouden. In deze folder vindt u alle informatie over de vochtbalans.

Wat houdt een vochtbalans in?

U krijgt vocht binnen doordat u eet en drinkt. Daarnaast kunt u vocht toegediend krijgen via een infuus. Dit verlaat het lichaam weer via uw urine, ontlasting, ademhaling en transpiratie. Wanneer u gezond bent, is de vochtbalans in evenwicht. Dat wil zeggen dat u net zoveel vocht inneemt als uitscheidt. Het kan zijn dat de balans verstoord is door bijvoorbeeld:

  • koorts;
  • transpireren;
  • diarree;
  • overgeven;
  • vasthouden van vocht (dikke enkels/voeten).

De arts bespreekt met u wat de oorzaak is van de verstoring van uw vochtbalans.

Bijhouden van de vochtbalans

De verpleegkundige zorgt ervoor dat de voedingsassistent(e) op de hoogte is van de vochtbalans. De voedingsassistent(e) noteert het eten en drinken dat u tijdens de eetmomenten krijgt. Omdat de medewerkers van het ziekenhuis niet altijd zien wat u drinkt, is het belangrijk dat u hier zelf ook op let. Wanneer u bijvoorbeeld iets heeft gedronken tijdens het bezoekuur, geeft u dit door aan een verpleegkundige of voedingsassistente. Zo wordt ervoor gezorgd dat uw vochtbalans compleet is. 

Opvangen urine/ontlasting

U plast op een po of in een urinaal zodat gemeten wordt hoeveel u plast. Als deze niet klaar staat als u naar het toilet moet, verzoeken wij u om dit aan de verpleegkundige te vragen die voor u zorgt.

Belangrijk

Alles wat u drinkt wordt genoteerd door de voedingsassistent(e) of verpleegkundige. Ook vloeibaar eten, zoals, pap, toetjes, soep en appelmoes wordt bijgehouden. 

Wegen

De arts kan er, naast de vochtbalans, ook voor kiezen om u dagelijks te wegen. Dit komt de verpleegkundige dan in de ochtend bij u doen. Dagelijks wegen is een goede aanvulling op de controle van de vochtbalans. Wanneer u niet aankomt, is de vochtbalans in orde. Neemt u toe in gewicht, dan houdt u waarschijnlijk vocht vast. Valt u af, dan verliest u meer vocht dan u inneemt.

Tot slot

Heeft u vragen over de vochtbalans? Stel deze dan aan de verpleegkundige. 


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
VER-00005
Laatst bewerkt: 23-5-2024