logo

Verpleegafdeling Longgeneeskunde



U bent opgenomen op verpleegafdeling Longgeneeskunde, een afdeling waar patiënten verpleegd worden voor longaandoeningen.

Medewerkers

  • De afdelingsmanager is mevrouw M. Nawobi. Zij is vooral belast met organisatorische werkzaamheden.
  • Het team bestaat uit ± 20 verpleegkundigen, een afdelingsassistente en enkele leerling-verpleegkundigen.
  • De afdelingssecretaresse zorgt voor de administratie.
  • De voedingsassistente zorgt voor het eten en drinken. Eenmaal per dag wordt de menulijst met u doorgenomen. Eventuele wijzigingen in de maaltijd kunt u aan hen doorgeven.
  • De fysiotherapeut.
  • De voedingsassistente en afdelingsassistente dragen een blauw/wit jasje.

Specialisten

Op onze afdeling zijn zes longartsen werkzaam:

  • Mevrouw drs. G. Clappers-Gielen
  • De heer drs. R. Dambacher
  • Mevrouw drs. I. Grimbergen-Thissen
  • Mevrouw drs. H. Groningen-Vos
  • Mevrouw dr. W. Lam-Wong
  • Mevrouw drs. A. Otto-Minasian

Meer informatie over de specialisten zie www.elkerliek.nl/longziekten

Elke dag wordt er door een arts visite gelopen. Een dienstdoende arts loopt de hele week visite voor alle patiënten. De dienstdoende arts is uw hoofdbehandelaar en aanspreekpunt. Het kan dan ook zo zijn dat u uw eigen longarts niet ziet tijdens uw opname in het ziekenhuis. In het weekeinde heeft één van de longartsen dienst. De dienstdoende longarts loopt geen visite, maar elke dag worden de problemen besproken tussen de verpleegkundige en dienstdoende longarts.

Bij afwezigheid van één van de longartsen neemt een waarnemend longarts de visite over. Er is een samenwerking met de longartsen uit het Sint Annaziekenhuis in Geldrop; het kan dus zijn dat een dienstdoende longarts uit het Sint Annaziekenhuis u in het weekend bezoekt. 

Physician Assistant (P.A)

Naast de longartsen is op onze afdeling ook een Physician Assistent aanwezig. De P.A ondersteunt de longartsen. Zij is onder supervisie van de longartsen verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg op de afdeling. De P.A voert o.a. gesprekken met patiënt en zijn/haar familie, verricht lichamelijk onderzoek en is aanspreekpunt voor de longverpleegkundige op de afdeling. De Physician Assistent op onze afdeling is mevrouw W. Grutterink. 

De verpleegafdeling

De verpleegafdeling heeft éénpersoons-, tweepersoons- en vierpersoonskamers. Toiletten en wasgelegenheid zijn op de kamers of gang aanwezig. In uw kamer vindt u een eigen nachtkastje en een garderobekast met kluisje. Tevens is er een gezamenlijke koelkast aanwezig. Om bloemen te verzorgen en in een vaas te zetten is er bij de koffiebar naar de afdeling neurologie een bloemenruimte.

Bedsideterminal

De bedsideterminal heeft verschillende functies namelijk: 

  • het oproepen van een verpleegkundige
  • het bedienen van de verlichting
  • het gebruik van de radio (gratis)
  • het gebruik van de televisie/internet (hier zijn kosten aan verbonden)
  • de mogelijkheid voor het spelen van spelletjes (gratis)
  • het gebruik van de telefoon (deels gratis/deels tegen betaling)
  • het verkrijgen van informatie over het ziekenhuis (gratis) De hoofdtelefoon die u hierbij nodig heeft ontvangt u gratis van de verpleegkundige.

Roken

In het ziekenhuis geldt een algemeen rookverbod.

Dagindeling

07.15 uur:
Verpleegkundigen starten met de dagdienst. Zij voeren controles uit, delen medicijnen uit en helpen zo nodig bij de dagelijkse verzorging. De voedingsassistent deelt de maaltijden uit en verstrekt tussendoor drinken.

08.00 uur:          
Het ontbijt wordt geserveerd.

12.00 uur:          
De lunch wordt geserveerd.

17.00 uur:          
De warme maaltijd wordt geserveerd.

22.30 uur:           
Aanvang van de nachtdienst. Deze zal in de loop  van de nacht regelmatig kijken of alles goed gaat met u. Wij schrijven u niet voor wanneer u moet gaan slapen, maar zorgt u er voor dat u zelf en uw medepatiënten voldoende nachtrust krijgen. 

Bezoek

De bezoektijden zijn:

  • Bezoektijden: dagelijks van 14.00 - 15.00 uur en van 18.30 - 19.30 uur.
  • Er zijn drie bezoekers per bezoekuur toegestaan. Krijgt u meer bezoek, laat de bezoekers elkaar dan afwisselen.

Bij bijzondere omstandigheden kan er in overleg met de verpleegkundigen een uitzondering gemaakt worden op de algemene bezoekregeling.

Zorgproces

Het is niet altijd mogelijk om bepaalde activiteiten van het zorgproces (zoals onderzoek, behandeling, visite lopen) buiten de bezoektijden te plannen. Het kan dus zijn dat u als patiënt tijdens de bezoektijd uw bezoek tijdelijk niet kunt ontvangen. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Ontslag

Voorlopige ontslagdatum (VOD)
Op uw bedsideterminal staat een voorlopige ontslagdatum (VOD). Dit is een streefdatum die door de arts en eventueel andere hulpverleners is bepaald. Deze datum kan veranderen. De arts beslist over de definitieve ontslagdatum en de verpleegkundige zal u hierover tijdig informeren. Ontslag vindt plaats in de ochtend tussen 10 en 11 uur.

Ontslaggesprek
Voor u met ontslag gaat, neemt de verpleegkundige de ontslagpapieren met u door. Mocht u slecht ter been zijn en een rolstoel nodig hebben, laat deze vanuit de centrale hal meebrengen (€ 2,- borg).

Wetenswaardigheden

  • Een krant is te koop in de winkel in de centrale hal.
  • Op dinsdagmiddag van 15.00 tot 16.30 uur en zaterdagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur draait Radio Elkerliek verzoekplaatjes voor patiënten. U kunt het programma beluisteren via de bedsideterminal.
  • Laat grote geldbedragen, sieraden en/of waardevolle papieren thuis. Het Elkerliek ziekenhuis is niet aansprakelijk voor beschadiging, verlies of diefstal van uw persoonlijke eigendommen. 

Informatie

De informatie over uw gezondheid is privé-informatie. Deze informatie wordt alleen aan u gegeven. De verpleegkundige zal bij opname vragen of u een contactpersoon heeft die (medische) informatie over u mag ontvangen. De contactpersoon die vermeld staat in het dossier kan zich voor aanvullende informatie wenden tot de verpleging. Gelieve voor niet-dringende zaken pas na 11.00 uur contact op te nemen met de afdeling in verband met de verzorging.

Tot slot

Voor zover uw omstandigheden het toelaten hopen wij dat u het op de afdeling naar uw zin zult hebben. Mocht u niet tevreden zijn, aarzel dan niet uw ongenoegens kenbaar te maken aan uw verpleegkundige, de afdelingsmanager of uw arts. Heeft u nog vragen, stel ze gerust. Wij willen uw verblijf zo prettig mogelijk maken en u de zorg geven die u nodig heeft.

Contact


Verpleegafdeling Longgeneeskunde

T: 0492 – 59 56 63


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
VER-34335
Laatst bewerkt: 11-6-2024