logo

Pneumodilatatie bij achalasie



U heeft de slokdarmziekte achalasie. Uw maag-,darm- en leverarts heeft u een behandeling voorgesteld: pneumodilatatie. In deze informatie leest u wat achalasie is en wat pneumodilatatie is. Ook leest u hoe u zich voorbereidt op deze behandeling, hoe de behandeling gaat en wat u na de behandeling kunt verwachten. Lees de informatie goed door.

Wat is achalasie?

Bij achalasie verloopt de passage van voedsel van de slokdarm naar de maag moeizaam. Hiervoor zijn twee redenen aan te geven:

  • De sluitspier onderaan de slokdarm opent zich bij het slikken onvoldoende
  • De peristaltiek (de gecoördineerde samentrekking van de slokdarm) is afwezig.

Waar kunt u last van hebben:

  • Gevoel dat het eten en drinken blijft hangen achter het borstbeen
  • Onverteerd eten en/of drinken komt terug in de mond
  • Krampen achter het borstbeen
  • Gewichtverlies

Behandeling pneumodilatatie

Een van de behandelingen van achalasie bestaat uit het oprekken van de onderste sluitspier van de slokdarm (pneumodilatatie). Hiervoor wordt een soepele slang via uw mond in uw slokdarm gebracht (gastroscopie). Dan plaatsen we een ballon onder in uw slokdarm, die wordt opgeblazen. De sluitspier wordt zo opgerekt. De ballon wordt steeds iets verder opgeblazen. Om het gewenste resultaat te bereiken kan het zijn dat de behandeling op een later moment nogmaals herhaald wordt.

Voorbereiding voor de behandeling

  • Indien u bloedverdunners (medicatie met verhoogd risico op bloedingen) gebruikt, dient u dit vooraf te melden. Eventueel zullen deze gestaakt worden.
  • Wanneer u diabetes/suikerziekte heeft en insuline spuit neemt u een week voor het onderzoek contact op met uw behandelend arts/diabetesverpleegkundige. Zij kunnen dan kijken met u hoeveel insuline u moet spuiten op de dagen voor en van het onderzoek. Wij vragen u om uw insuline-pen en insuline mee te nemen naar het ziekenhuis.

Voor de behandeling moet u een dieet volgen

  • 2 dagen voor de behandeling een vloeibaar dieet: U mag alles drinken. Eet alleen vloeibaar eten zoals pap, vla en gepureerde soep.
  • Dag van het onderzoek: Wanneer u in de ochtend de behandeling krijgt blijft u nuchter vanaf 0:00 uur. Indien u in de middag de behandeling krijgt blijft u 6 uur voorafgaand aan de behandeling nuchter.

Dag van het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Houd er rekening mee dat er regelmatig parkeerproblemen zijn, met name tijdens de bezoekuren. In de centrale hal meldt u zich bij de balie, zij kijken op welke afdeling u wordt opgenomen.

Op de verpleegafdeling wordt er bloed geprikt en krijgt u een infuusnaaldje ingebracht. Er worden controles gedaan zoals bloeddruk etc.

U wordt met bed naar de behandelkamer gereden daar neemt u plaats op de behandeltafel. Op de behandelkamer heeft de arts nog controle vragen en dan krijgt u een rustgevend middel (sedatie). Tijdens het onderzoek worden regelmatig controles bij u gedaan.

U ligt op uw linkerzijde. Als u een gebitsprothese heeft vragen wij u die uit te doen. U krijg een bijtring in de mond.

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Na de behandeling

De sedatie die u toegediend krijgt, veroorzaakt ook na het onderzoek nog enige sufheid en vergeetachtigheid. U moet na het onderzoek nog even uitslapen. De verpleegkundige voert de nodige controles bij u uit.

Na het uitslapen wordt u weer naar de verpleegafdeling gebracht. Het kan dat u dezelfde dag weer naar huis mag. In verband met de sedatie die u gehad heeft mag u alleen onder begeleiding naar huis. Tot de ochtend na het onderzoek mag u zelf niet actief deelnemen aan het verkeer. Ook kunt u beter geen belangrijke beslissingen nemen op die dag.

Het kan zijn dat u 1 nacht moet blijven voor controle. Dit ligt aan hoe de behandeling is gegaan en hoe dat het met u gaat.

Wanneer mag u eten en drinken:

  • Na het uitwerken van de sedatie mag u weer starten met het drinken van water.
  • 2 uur na de behandeling mag u weer starten met een vloeibaar dieet.
  • Wanneer vloeibaar dieet geen klachten geeft mag u 6 uur na de behandeling weer starten met een zacht normaal dieet.

Risico’s en complicaties

Een pneumodilatatie is een veilig onderzoek. Toch kunnen er in een enkel geval complicaties optreden zoals bijvoorbeeld een bloeding van de slokdarm of maag. Naast een bloeding kan er tijdens het onderzoek een scheurtje (perforatie) van de slokdarm ontstaan. Een luchtweginfectie of een longontsteking kan het gevolg zijn van het zich verslikken in de maaginhoud. Aangezien u nuchter bent als u de behandeling ondergaat, is het risico heel klein. De meeste complicaties treden tijdens het onderzoek op en kunnen ook tijdens het onderzoek behandeld worden.

Wanneer moet u contact opnemen Het is belangrijk dat u contact opneemt bij onderstaande klachten:

  • Bij koorts hoger dan 38,5⁰C of koude rillingen
  • Acuut ontstane heftige pijn achter het borstbeen binnen 3 dagen na dilatatie
  • Als u aanhoudende pijn achter het borstbeen heeft (meer als 3 dagen)
  • Als u bloed ophoest/opgeeft

Tijdens kantooruren belt u met de Endoscopieafdeling. Buiten de kantooruren neemt u contact op met de Spoedeisende hulp.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de Endoscopieafdeling. Bij dringende vragen na het onderzoek, die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag kunt u buiten kantooruren contact opnemen met de Spoedeisende hulp.

Verhinderd

Mocht u, om welke reden ook, verhinderd zijn, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de Endoscopieafdeling.

Contact


Endoscopieafdeling

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 79

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
END
Laatst bewerkt: 16-1-2025