logo

Permanente ascitesdrainage



U bent door uw behandelend arts doorverwezen naar de afdeling Radiologie voor het inbrengen van een permanente (ascites)drain. U heeft al enige tijd last van een dikke opgezette buik. Dit komt door overproductie van vocht in de buikholte. De medische term hiervoor is ascites. Voor afvoer van het vocht heeft u misschien in de afgelopen periode al meerdere drainages ondergaan. Middels een permanente drain kunt u thuis zelf de vochtafvoer regelen. Het voordeel hiervan is dat u minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen.  In deze folder leest u meer over de behandeling.  

Wat is een permanente drain

Een permanente drain is een flexibele slang van ongeveer 40 cm lang met daarop een manchet. Deze manchet is een iets dikker gedeelte van de drain, gemaakt van zacht materiaal. Het deel van de drain met de manchet wordt onder de huid ingebracht. De manchet groeit vast in het weefsel onder de huid zodat de drain er niet uitglijdt. 

Om ontstekingen te voorkomen wordt de drain eerst een stukje onder de huid geleid, van daaruit wordt de drain verder geleid naar de vrije buikholte. Aan het uiteinde van de drain, die in de buikholte ligt, zitten kleine gaatjes. Hierdoor stroomt het vocht vanuit de buikholte gemakkelijk naar buiten. Het uiteinde van de drain wordt buiten het lichaam afgesloten met een dopje. Het vocht kan er alleen uitlopen als u de drain aansluit op een afloopslang met opvangzak.  

Opname 

U wordt voor deze behandeling opgenomen in het ziekenhuis. De afdeling Planning en Opname geeft telefonisch de afspraak aan u door. Op het afgesproken tijdstip wordt u op de verpleegafdeling verwacht en u gaat weer naar huis als het aanwezige vocht via de drain uit de buik is gelopen. 

Aandachtspunten 

Wilt u tenminste drie dagen voor de behandeling contact met ons opnemen als u: 

  • overgevoelig of allergisch bent voor geneesmiddelen of jodium. Meld dit ook bij de laborant(e) op de dag van de behandeling, dan wordt daar rekening mee gehouden.
  • zwanger bent of dit vermoedt. 

De afdeling Radiologie is bereikbaar via telefoonnummer  0492 – 59 56 04. 

Voorbereiding thuis 

Om de behandeling goed te laten verlopen, zijn de onderstaande voorbereidingen noodzakelijk. 

  • In verband met de hygiëne in de onderzoekskamer is het wenselijk dat u voor de opname een bad of douche neemt.
  • Als u bloedverdunners gebruikt, heeft u met uw behandelend arts hier afspraken over gemaakt. 

Dag van de behandeling

Op de dag van het onderzoek hoeft u niet nuchter te blijven. U mag normaal eten en drinken.
Neem uw eigen medicatie in, tenzij uw behandelend arts iets anders met u heeft afgesproken.  

In het ziekenhuis 

Volg vanuit de centrale hal de borden van de verpleegafdeling die aan u is doorgegeven. Meld u bij de balie van deze afdeling op de betreffende etage.                 

Verloop van de behandeling 

Verpleegafdeling
Op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige die u naar de kamer brengt. Bij gebruik van bepaalde bloedverdunnende middelen wordt bloed bij u afgenomen. 

Op de afdeling Radiologie
Bij de behandeling zijn één radioloog en één of twee laboranten aanwezig. U neemt plaats op de onderzoekstafel. Tijdens de hele behandeling ligt u op uw rug met uw handen naast uw lichaam. De radioloog bepaalt met behulp van de echo de juiste plek op de buik om de drain in te brengen. Vervolgens brengt de laborant(e) een ontsmettingsmiddel aan op uw lichaam en bedekt uw lichaam met steriele doeken met uitzondering van uw hoofd. 

Inbrengen van de permanente drain
De radioloog verdooft de huid op twee plaatsen met een injectie met verdovende vloeistof. Door deze verdoving is de ingreep minder pijnlijk. Er worden twee kleine sneetjes gemaakt. Met behulp van een echo wordt het uiteinde van de drain in de vrije buikholte gelegd. Een gedeelte van de drain ligt vlak onder de huid. U krijgt enkele hechtingen in de huid. Aan de drain wordt een opvangzak aangesloten waarin het teveel aan vocht af kan lopen. 

Nazorg
Na de behandeling wordt u weer teruggebracht naar de verpleegafdeling. Als u de eerste uren na het onderzoek klachten krijgt, zoals plotselinge buikpijn, of klamheid, zweterigheid en overmatig slap voelen, waarschuwt u dan de verpleegkundige. Indien het vocht afgelopen is, wordt de opvangzak van de drain losgekoppeld en de drain verbonden op de buik. Hierna mag u naar huis.                  

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten tot 1 uur. 

Weer thuis 

Indien u gestopt bent met medicijnen, zoals bloedverdunners, mag u deze weer innemen volgens afspraak met uw behandelend arts.  De hechtingen mogen na 14 dagen verwijderd worden door uw huisarts. Uw huisarts wordt hierover geïnformeerd door het nazorgteam.  

Thuiszorg en materialen

Vanuit het ziekenhuis wordt in de meeste gevallen thuiszorg voor u geregeld voor de verzorging van de ascitesdrain en eventueel voor het laten aflopen van ascitesvocht – meestal voor 2x per week.
U neemt contact op met poli Oncologie via telefoonnummer  0492 – 59 59 47, als u de laatste doos opent met materialen voor de thuisdrainage. Zij regelen voor u dat de leverancier nieuwe materialen bij u thuis bezorgt.  

Mogelijke complicaties

Bij elke ingreep kunnen complicaties optreden:

  • Pijn
  • Bloeduitstorting
  • Infectie
  • Nalekken
  • Verstopping van de drain. 

Wanneer neemt u contact op met uw behandelend arts:

  • Buikpijn
  • Koorts boven 38,5 graden
  • Bij roodheid, gezwollen of ontstoken insteekopening van de katheter
  • Als het niet lukt om vocht af te laten lopen (terwijl de afloopslang en opvangzak goed zijn aangesloten)

Veelgestelde vragen

  • Hoe vaak kan ik buikvocht laten aflopen?  
    • Meestal wordt er twee keer per week gedraineerd. Dit kan worden verhoogd als uw ongemak eerder terugkeert. Bespreek dit met uw arts.
  • Hoeveel buikvocht kan ik per keer laten aflopen?
    • Dit kunt u zelf bepalen in overleg met uw arts/huisarts.
  • Hoe vaak moet de insteekopening worden verzorgd? ○ 2x per week.
  • Kan ik douchen met een permanente drain?
    • Ja, u kunt douchen met een permanente drain, mits u ervoor zorgt dat de insteekplaats niet nat wordt. Ga niet in bad.
  • De insteekplaats is verbonden met speciaal doorzichtig plastic verband, maar als dit na het douchen loslaat komt er (condens)vocht onder en moet u het verband verwisselen.
  • Hoe lang kan de permanente drain in mijn buik blijven zitten?
    • Als er geen klachten ontstaan kan de drain zo lang als nodig is blijven zitten. 

Tot slot 

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft omtrent de uitvoering van de behandeling in het ziekenhuis dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Radiologie, telefoonnummer: 0492 – 59 56 04. U kunt uw vragen ook stellen vlak voor, tijdens of na uitvoering van de behandeling. Heeft u vragen die van toepassing zijn op de behandeling van de permanente drain in de thuissituatie, dan kunt u 24/7 contact opnemen met het VerpleegTechnisch Team (VTT).

Contact

 

Afdeling Radiologie

T: 0492- 59 56 04


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
RAD-52975
Laatst bewerkt: 11-4-2024