logo

Nierbiopsie



U wordt verwacht op: ________________________________________
datum: _____________________________________
om: ____________________________________ uur
locatie: ____________________________________

Wilt u deze brochure op de dag van het onderzoek meebrengen?

Door uw behandelend arts bent u doorverwezen naar de afdeling Radiologie voor een nierbiopt. Het nemen van een nierbiopt is noodzakelijk om onderzoek te kunnen doen naar eventuele afwijkingen van het nierweefsel, wat mogelijk de oorzaak kan zijn van een verminderde nierfunctie. Door dit onderzoek kan de diagnose worden gesteld en de therapie worden bepaald, waarmee de nieren mogelijk weer beter gaan functioneren of niet verder achteruitgaan. Deze biopsie gebeurt met behulp van echografie. Hiermee wordt de nier in beeld gebracht. Voor het ondergaan van een nierbiopt wordt u opgenomen. Dit is een (dag)opname met aansluitend één overnachting. 

In deze folder vindt u algemene informatie over dit onderzoek. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven is. 

Aandachtspunten

Wilt u tenminste drie dagen voor het onderzoek contact met ons opnemen, via telefoonnummer 0492 – 59 56 04, als één of beide van onderstaande punten voor u gelden:

  • U bent overgevoelig of allergisch voor geneesmiddelen of jodium. Meld dit ook bij de laborant(e) op de dag van het onderzoek, zodat wij daar dan rekening mee kunnen houden.
  • U bent zwanger of vermoedt dit.                 

Voorbereiding thuis

Om het onderzoek goed te laten verlopen, zijn onderstaande voorbereidingen noodzakelijk. Sommige van deze punten zal de afdeling Opname en planning met u bespreken als de afspraak wordt gemaakt.

  • Als u bloedverdunners gebruikt, heeft u met uw behandelend arts hier afspraken over gemaakt.
  • Plastabletten en andere medicijnen (met uitzondering van bloedverdunners) mogen op de dag van het onderzoek worden ingenomen.
  • In verband met de hygiëne in de onderzoekskamer is het wenselijk dat u voor de opname een bad of douche neemt. 

Dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek hoeft u niet nuchter te blijven. U mag normaal eten en drinken. 

In het ziekenhuis

Volg vanuit de centrale hal de borden van de verpleegafdeling die aan u is doorgegeven. Meld u bij de balie van deze afdeling op de desbetreffende etage. De afdeling Opname en planning zal u te zijner tijd bellen en doorgeven bij welke afdeling u zich moet melden. Noteer dit op de voorzijde van deze folder. 

Verloop van het onderzoek

  • Op de verpleegafdeling
    Op de verpleegafdeling wordt u in een bed gelegd. U dient al uw kleren uit te doen, op uw onderbroek na. Vervolgens krijgt u een OK-jasje aan. Indien u bloedverdunners gebruikt, zullen voorafgaand aan het onderzoek de stollingswaarden in uw bloed gecontroleerd worden                  
  • Op de afdeling Radiologie
    U wordt de onderzoekskamer ingereden. In het midden van de kamer staat de onderzoekstafel. Bij het onderzoek zijn één radioloog en één of twee laboranten aanwezig. U neemt plaats op de onderzoekstafel. Tijdens het hele onderzoek ligt u op uw buik  met uw handen naast of boven uw lichaam. Hierna bepaalt de radioloog met behulp van de echo de juiste plek op de rug om  een biopt te nemen. Vervolgens brengt de laborant(e) een ontsmettingsmiddel aan op uw lichaam en bedekt daarna uw lichaam, behalve uw hoofd, met een steriel laken. 
  • Het nemen van het biopt
    De radioloog verdooft de huid met een klein naaldje. Zodra de verdoving werkt, maakt de radioloog een klein sneetje in de huid voor de biopsienaald. Met behulp van de biopsienaald wordt een reepje weefsel uit de nier gehaald. Het kan zijn dat u ook een ademcommando krijgt (adem inhouden), zodat de nier niet meebeweegt met de ademhaling. Onder geleide van de echo wordt de biopsienaald opgeschoven tot op de buitenlaag (kapsel) van de nier en vervolgens wordt een biopt genomen. Dit gebeurt met een speciaal apparaat dat aan de naald is bevestigd. Het apparaat maakt een soort klikkend geluid en het is mogelijk dat u een schokje in de rug voelt. De laborant brengt het stukje weefsel naar het laboratorium om daar te laten kijken of er voldoende weefsel verkregen is voor onderzoek. Soms blijkt het biopt onvoldoende nierweefsel te bevatten, waardoor er een extra biopt moet worden genomen.                 
  • Nazorg
    Na het onderzoek wordt de prikplaats afgeplakt met een pleister. De nier is een rijk doorbloed orgaan en hierdoor bestaat er een kans dat door de biopsie een bloeding optreedt. Om dit in de gaten te houden, moet u tot de volgende dag platte bedrust houden. Daarnaast kunt u bloed in de urine hebben na de biopsie. Dit is kortdurend en niet ernstig. Als u weer terug bent op de afdeling zal de bloeddruk de eerste uren regelmatig gecontroleerd worden door de verpleging. U mag vanaf nu ook weer alles eten en drinken. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 20 minuten. In sommige gevallen kan het langer duren. 

Weer thuis 

Indien u gestopt bent met medicijnen mag u die de dag na het onderzoek weer gewoon innemen zoals u gewend bent. 

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek is ongeveer een week na het onderzoek bekend. Deze uitslag zal door uw behandelend arts bij uw volgende bezoek met u besproken worden. 

Tot slot

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Radiologie, telefoonnummer: 0492 – 59 56 04. U kunt uw vragen ook stellen vlak voor, tijdens of na het onderzoek.

Contact

 

Afdeling Radiologie

T: 0492- 59 56 04

Spoedeisende hulp

T: 0492- 59 55 71


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
RAD-41040
Laatst bewerkt: 25-6-2024