Nadat uw behandeltraject is afgesloten begint het nazorgtraject. In deze folder informeren wij u over deze periode van nazorg, controles en de rol van uw behandelend chirurg en verpleegkundig specialist hierin.
Onzekerheid en twijfels spelen vaak een belangrijke rol bij patiënten na de behandeling van darmkanker. Daarom vindt 6 weken na het afronden van het behandelplan een nazorggesprek plaats met uw verpleegkundig specialist.
In dit gesprek kijken we samen terug op uw behandeling. We bespreken hoe u de behandeling ervaren heeft en waar op u op dit moment mogelijk nog tegenaan loopt. We staan stil bij de ervaren lichamelijke, emotionele en sociale problematiek en de gevolgen daarvan in uw dagelijks leven. We bespreken de mogelijkheden van zelfzorgmanagement en zo nodig de re-integratie naar uw werk.
We bespreken ook hoe de komende periode eruit zal zien. Welke controles en afspraken u kunt verwachten en wat hierbij uw wensen zijn.
Na afloop van de behandeling blijft u in principe 5 jaar lang onder controle. Dit zijn periodieke controles met daarbij vaak bloedonderzoek en soms radiologisch en endoscopisch onderzoek. We volgen hierbij de landelijke richtlijn op.
Het doel van deze controles is om terugkeer of eventuele uitzaaiingen van de ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. Maar ook vinden we het belangrijk om periodiek te bespreken wat de gevolgen van de behandeling zijn op lichamelijk, emotioneel, sociaal, praktisch en levensbeschouwelijk vlak. Zo nodig stellen we samen doelen en maken een behandelplan.
Tijdens de controles blijven we aandacht besteden aan uw leefstijl met aandacht voor overgewicht, fysieke activiteit, voeding en roken.
Het Low Anterior Resectie Syndroom (LAR-syndroom) is een verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan na een darmoperatie. Soms is hier ook bestraling en/of chemotherapie aan voorafgegaan.
Klachten die kunnen ontstaan zijn een zeer frequente stoelgang, dunnere ontlasting dan u gewend was, een sterke aandrang die moeilijk uit te stellen is, maar ook ongewild verlies van ontlasting of het vaker en ongecontroleerd laten van windjes.
Wanneer u deze klachten heeft nemen we een scorelijst af en aan de hand van de ernst van uw klachten maken we voor u een multidisciplinair behandelplan.
Voor het maken, verzetten of annuleren van een afspraak kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie.
Voor overige vragen die niet kunnen wachten tot uw geplande afspraak kunt u direct contact opnemen met de verpleegkundig specialist.
Indien de verpleegkundig specialist niet aanwezig is, kunt u tijdens kantoortijden contact opnemen met de polikliniek Chirurgie en buiten kantoortijden met de spoedeisende hulp.
T: 0492 – 59 59 43
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 61
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 21
T: 0492 – 59 55 71
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.