logo

Medische psychologie - Volwassenen



U ben verwezen naar de polikliniek Medische psychologie. Om in aanmerking te komen voor behandeling door een psycholoog in het ziekenhuis, is een verwijzing nodig van uw medisch specialist bij wie u onder behandeling bent. Dit kan zowel tijdens een opname (klinisch) of poliklinisch. U kunt zich dus niet zelf melden, maar u kunt uw wensen wel bespreken met de specialist. Mogelijk wordt u op een wachtlijst geplaatst. 

Medische psychologie

De medisch psycholoog werkt op het grensvlak tussen de psychologie en de medische wetenschap. Veel voorkomende onderwerpen zijn: 

  • Relatie tussen spanning en lichamelijke klachten;
  • De emotionele impact van medische ingrepen; 
  • Bevorderen van therapietrouw (correct opvolgen van het behandelvoorschrift); 
  • Methoden om de pijnbeleving te beïnvloeden;
  • De invloed van hersenfunctioneren op denken, gedrag en emoties.

Kennismakingsgeprek

U ontvangt een uitnodiging voor een eerste afspraak met de medisch psycholoog. In dit kennismakingsgesprek worden uw klachten uitgebreid in kaart gebracht. Als u dit wenst, kunt u uw partner of familielid meenemen naar dit gesprek. Wanneer u verwezen bent door de neuroloog, geriater of revalidatiearts voor een neuropsychologisch onderzoek (NPO), verzoeken wij u om altijd een partner of familielid mee te nemen naar het gesprek.

Het kennismakingsgesprek duurt ongeveer een uur. Voor een NPO is dat vaak iets langer, ongeveer anderhalf uur.

Aan het einde van het kennismakingsgesprek wordt met u besproken of behandeling nodig is, hoe deze er uit zal zien en of deze plaats kan vinden op de afdeling Medische psychologie. Mogelijk wordt u doorververwezen en wordt de behandeling elders uitgevoerd.

Behandeling

Behandeling is meestal kortdurend en gericht op het direct aanpakken van het belangrijkste probleem. Meestal bestaat een behandeling uit vier tot tien sessies. Deze kunnen zowel online als op één van onze locaties plaatsvinden.

Er zijn verschillende behandelingen:

  • Individuele behandeling (gesprekstherapie eventueel samen met uw partner bijvoorbeeld om te leren omgaan met de gevolgen van een ziekte);
  • Groepsbehandelingen (bijvoorbeeld bij hartrevalidatie);

Psychologisch onderzoek

Afhankelijk van uw hulpvraag kan het zijn dat u na het eerste gesprek wordt uitgenodigd voor een neuropsychologisch onderzoek. Doel van dit onderzoek is het verzamelen van gegevens ter ondersteuning van diagnostiek en behandeling (o.a. worden denkfuncties, emoties en gedrag in kaart gebracht). Een psychologische medewerker verricht het onderzoek. Dit onderzoek duurt ongeveer twee tot drie uur (mogelijk verdeeld over meerdere dagen). Het onderzoek vindt met u alleen plaats. 

Belangrijk

  • Wanneer u gebruik maakt van een leesbril en/of gehoorapparaat, vragen wij deze mee te nemen voor het kennismakingsgesprek en het onderzoek.
  • De uitslag van het onderzoek wordt tijdens de volgende afspraak door de psycholoog met u besproken.

Privacy

De resultaten van het neuropsychologisch onderzoek en de behandeling worden vastgelegd in het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). De gegevens zijn vertrouwelijk. Alleen de behandelend arts en de ziekenhuismedewerkers die bij uw behandeling betrokken zijn, kunnen de gegevens inzien. Voor het vastleggen van deze gegevens in het EPD hebben wij uw toestemming nodig.  De psycholoog zal dit in één van de gesprekken met u bespreken. 

Ook maakt de psycholoog korte brieven over de resultaten van het onderzoek en het advies voor uw behandeling. Deze brieven zijn bedoeld voor de medisch specialist die u verwezen heeft. In overleg of op verzoek kan er ook gerapporteerd worden aan de huisarts of andere betrokken professionals. De psycholoog zal voor dit laatste altijd toestemming vragen. Dus alleen met uw toestemming wordt bijvoorbeeld een kopie aan de huisarts verstuurd. Wanneer u dit wenst kunt u brieven inzien en daar een afschrift van krijgen.  

Uw gegevens worden tenminste 20 jaar bewaard en vallen onder het inzage-, correctie en blokkeringsrecht. Als u daar gebruik van wilt maken, kunt u daarover contact opnemen met de psycholoog waarnaar u bent verwezen. 

Voor overige zaken verwijzen wij naar de folder Medische gegevens.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek Medisch Psychologen, telefoon 0492 – 59 55 67. 

Contact

Medische psychologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 55 67
E: med.psychologie@elkerliek.nl 


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
PSY-30923
Laatst bewerkt: 14-6-2024