logo

Intensive Care



Welkom op de Intensive Care 

De Intensive Care vindt u op de tweede verdieping van de locatie Helmond. De afdeling bestaat uit 12 Intensive Care/Medium Care bedden.

Wie werken er op de IC

Het behandelteam bestaat uit speciaal daartoe opgeleide medisch specialisten en verpleegkundigen. 

Het medisch team

Het medisch team wordt gevormd door de intensivisten, artsassistenten en physician assistant (PA). Ze worden bijgestaan door de verwijzende specialisten. 

  • Intensivisten Zij zijn de hoofdbehandelaar gedurende de opname op de Intensive Care. Een intensivist is een arts die naast zijn of haar medische specialisatie als bijvoorbeeld anesthesioloog of internist, gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten op de Intensive Care.
  • Arts-assistent/ANIOS (arts niet in opleiding tot specialist) Dit zijn artsen die een basale scholing in Intensive Caregeneeskunde hebben gehad.
  • PA In het kader van taakherschikking biedt een PA zelfstandig geneeskundige zorg aan patiënten binnen een medisch specialisme. De werkzaamheden van een PA lopen uiteen van eenvoudige basiszorg tot medisch-specialistische zorg, inclusief het uitvoeren van een aantal voorbehouden handelingen en het indiceren en voorschrijven van medicatie.
  • Verwijzend specialist Dit zijn de specialisten waarvoor de patiënten in eerste instantie in het ziekenhuis opgenomen zijn, bijvoorbeeld chirurg, longarts, internist of neuroloog.

Het verpleegkundig team

Het verpleegkundig team bestaat uit IC-verpleegkundigen en leerling-IC-verpleegkundigen, met aan het hoofd de afdelingsmanager.

  • IC-verpleegkundigen Dit zijn verpleegkundigen die naast hun basisopleiding nog een specialisatie hebben gevolgd om patiënten op de IC te verplegen. Zij hebben hiervoor specialistische kennis, kunde en vaardigheden. Techniek speelt hierbij een grote rol.
  • Leerling IC-verpleegkundigen Dit zijn verpleegkundigen die de specialistische opleiding tot IC-verpleegkundige volgen.

Verdere ondersteuning

De IC wordt verder ondersteund door:

  • secretaresse;
  • voedingsassistenten;
  • fysiotherapeuten;
  • diëtisten;
  • ergotherapeuten;
  • maatschappelijk werker;
  • geestelijk verzorger;
  • huishoudelijke dienst/service medewerkers;
  • medische techniek/technische dienst.

Bezoektijden

Tussen 14.00 – 20.00 uur is er doorlopend bezoek welkom, met maximaal twee bezoekers op hetzelfde moment. Deze bezoektijden zijn richtlijnen. In overleg met de verpleegkundige en afhankelijk van de ernst van de situatie, kan hier van afgeweken worden.                 

Bezoek

Voor de herstelfase is rust belangrijk. Vandaar dat onderstaande regels van toepassing zijn:

  • bij een bezoek aan de IC moet u zich melden via de intercom op de gang;
  • het kan gebeuren dat u vanwege een situatie op de afdeling even moet wachten;
  • bezoek wordt door de patiënt vaak op prijs gesteld, maar kan erg vermoeiend zijn. In verband met de rust van de patiënten vragen wij u om niet met meer dan 2 personen tegelijk op bezoek te komen. Komt u met meer personen, dan kunt u elkaar afwisselen in de wachtruimte van de Intensive Care. Besef wel dat vaak wisselen of een te lange bezoektijd erg vermoeiend kan zijn voor de patiënt. Stem uw bezoek daarom af met elkaar en de verpleegkundige;
  • het kan zijn dat er tijdens het bezoek medische of verpleegkundige handelingen moeten plaatsvinden. De verpleegkundige vraagt het bezoek dan de ruimte even te verlaten;
  • ook tijdens de patiënten overdracht kan u gevraagd worden de ruimte te verlaten;
  • de IC-omgeving kan veel indruk maken bij jonge bezoekers. Wij raden u aan om het eerste bezoek in overleg met de verpleegkundige te laten plaats vinden;
  • vanuit hygiënisch oogpunt is het niet toegestaan om planten en bloemen mee te brengen. Wij verzoeken u ook geen fruit, drank of andere bederfelijke spullen mee te nemen;
  • ballonnen worden sterk afgeraden;
  • post, tekeningen en foto’s zijn voor een patiënt zeer waardevol en zijn altijd welkom.                 

Contactpersonen

Vanwege privacy-recht geeft het ziekenhuis niet zomaar informatie over de patiënt aan derden. Om die reden vragen wij bij opname twee contactpersonen op te geven. Artsen en verpleegkundigen kunnen enkel informatie geven aan de contactpersonen. Deze kunnen ook telefonisch informatie vragen over de patiënt. Een van de contactpersonen wordt op de hoogte gebracht bij bijzonderheden. Zo nodig kan er een gesprek aangevraagd worden met de arts. De overige familieleden kunnen dan van de contactpersonen informatie krijgen over de toestand van de patiënt.

Familiekamers

Voor familieleden bestaat een beperkte mogelijkheid om buiten de bezoektijden in het ziekenhuis te blijven en/of te overnachten, als de toestand van de patiënt hierom vraagt. De verpleegkundige zal dit met u bespreekbaar maken. 

Camerabewaking

Op de IC zijn op patiëntenkamers camera’s aanwezig voor extra bewaking. De beelden van de camera’s zijn alleen op te roepen bij de centrale post. De beelden zijn altijd rechtstreeks en worden niet opgeslagen.

Vrijheidsbeperkende maatregelen

Tijdens het verblijf van uw naaste op de Intensive Care kunnen er vrijheidsbeperkende maatregelen ingezet worden. Deze maatregelen worden ingezet ter voorkoming van het verwijderen van de tube of infusen. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot gezondheidsrisico’s. De meest voorkomende vorm van fixatie op de Intensive Care is het gebruik van polsbandjes. Hiermee zorgt de verpleegkundige ervoor dat uw naaste niet in de buurt kan komen, met de handen, bij eventuele infuuslijnen en/of tubes. Op de afdeling zijn folders aanwezig die u meer informatie kunnen geven over vrijheidsbeperkende maatregelen in het ziekenhuis. U kunt deze zelf ook raadplegen op de website onder ‘patiëntenfolders’.

Wat meenemen naar het ziekenhuis

Tijdens het verblijf op de IC heeft een patiënt toiletartikelen nodig. Denk hierbij aan een tandenborstel, tandpasta, deodorant, kam, eventueel scheerbenodigdheden en gezichtscrème. Ook de gebitsprothese, bril, gehoorapparaat en apneu apparaat zijn belangrijk om tijdig mee te brengen. Nachtkleding en ondergoed is vanwege bewakingsapparatuur niet mogelijk. De patiënt krijgt een IC-jasje van het ziekenhuis aan. In een later stadium is stevig schoeisel aan te raden. Leesboeken, mobiele telefoons en tablets zijn toegestaan. Mobiele telefoons op stil, in verband met de rust op de afdeling. 

Parkeren

Wanneer u vaker in het ziekenhuis moet zijn, is een abonnement voordeliger. Een abonnement is via de betaalautomaat te verkrijgen. Druk hiervoor op de knop abonnementen. U krijgt dan een nieuw parkeerkaartje (abonnement). Dit parkeerkaartje moet u iedere keer dat u in-of uitrijdt bij de slagboom aanbieden. Voor de huidige tarieven kunt u kijken op de website van het Elkerliek ziekenhuis. 

Maaltijdvoorzieningen

Ontbijt is gratis voor mensen die blijven overnachten. De lunch en warme maaltijd zijn te bestellen tegen betaling, raadpleeg de voedingsassistent voor de huidige tarieven. De maaltijden moeten met pin betaald worden. De lunch kunt u bestellen via de voedingsassistent van de afdeling. Dit is een à la carte service waarbij u kunt kiezen uit het ruime assortiment van de broodbuffetwagen. Een warme maaltijd kunt u tot 15.00 bestellen bij de voedingsassistent, deze bespreekt graag het menu met u. Uw maaltijd wordt tussen 16.45 en 17.30 uur bij u geserveerd.                  

Nazorg

Uit ervaring is gebleken dat veel patiënten het verblijf op de íntensive care zich niet of nauwelijks kunnen herinneren. Daaruit kan een behoefte ontstaan om de Intensive Care nogmaals te bezoeken en een gesprek te hebben met een verpleegkundige van het nazorgteam die bij de behandeling en verzorging betrokken is geweest. Tijdens deze afspraak wordt onder andere aandacht besteed aan het Post Intensive Care Syndroom (PICS) Voor verdere informatie kunt u de website van het Elkerliek ziekenhuis raadplegen, waar u onder Intensive Care diverse folders kunt vinden. Ook kunt u de website van IC Connect bezoeken voor aanvullende informatie. Dit is een patiëntenorganisatie voor (voormalig) IC patiënten, naasten en nabestaanden. 

Tot slot

Heeft u vragen, aarzel dan niet om een beroep te doen op onze verpleegkundigen. Zij helpen u graag!               

Contact


Intensive care

T: 0492 – 59 50 90


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
ITC-12256
Laatst bewerkt: 6-8-2024