logo

Informatiegids beroerte (CVA)- informatie over en na een beroerte



Deze informatiegids is ontwikkeld voor mensen en hun naasten die een beroerte (CVA) hebben doorgemaakt.

Wij willen u graag zo goed mogelijk begeleiden bij uw ziekteproces: van opname tot ontslag. Door middel van deze informatiegids willen wij u en uw naasten informeren, als aanvulling op onze mondelinge uitleg, de digitale folders (www.mijnelkerliek) en de patiënt journey app (behandelapp beroerte).

Waarom deze informatiegids?

Een beroerte is een ingrijpende gebeurtenis en we beseffen dat er in de eerste dagen veel met u gebeurd en er veel informatie wordt gegeven. Wetenschappelijk onderzoek en ervaring leert dat mensen die een beroerte hebben doorgemaakt, moeite hebben met informatie verwerking. Het is bewezen dat informatie ‘op papier’ als waardevol en meerwaarde wordt ervaren. Daarom is er gekozen voor deze informatiegids.

Deze informatiegids is uw persoonlijk eigendom en bevat informatie die voor u en uw naasten belangrijk is. Achterin uw informatiegids bevindt zich een ‘uitklapblad’ waarin voor u belangrijke informatie door bv een therapeut kan worden toegevoegd.

Maar ook uw vragen, opmerkingen en/ of aantekeningen kunt u daar noteren.

Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat door adviezen, therapie en oefeningen, direct gegeven na het ontstaan van een CVA, complicaties voorkomen kunnen worden en het herstel bevorderd wordt.

Wist u dat dat het herstel van een beroerte bevorderd wordt als u dagelijks luistert naar muziek?

Wat is een CVA/ beroerte?

CVA is de medische term voor een beroerte. CVA betekend ‘ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’ (Cerebro Vasculair Accident). Dit is in 85% van de gevallen een herseninfarct, maar kan ook een hersenbloeding zijn. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 46.000 mensen voor de eerste keer getroffen door een beroerte. Dat aantal stijgt nog steeds jaarlijks.                

Bij u is sprake van:

  • Een TIA (Transient Ischemic Attack) 

Dit is een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen, veroorzaakt  door een bloedprop. Het bloedstolsel lost weer op daarom duren de klachten vaak maar  een paar minuten.

  • Een herseninfarct

Een herseninfarct ontstaat meestal doordat er een bloedvat wordt afgesloten door een bloedstolsel. Het deel van de hersenen waar het afgesloten bloedvat naartoe loopt, krijgt daardoor te weinig zuurstof en voedingsstoffen en sterft af. (filmpje; zie hoofdstuk aanvullende informatie)

  • Een hersenbloeding

Bij een hersenbloeding scheurt of knapt een bloedvat in de hersenen. Het hersenweefsel daaromheen krijgt geen bloed (en dus geen zuurstof en voedingsstoffen) en sterft af.                                                                                           

(Filmpje; zie hoofdstuk aanvullende informatie)

Onderzoeken

Bij (een vermoeden van) een CVA kunt u de volgende onderzoeken krijgen:

  • CT-scan van de hersenen

CT-scan is een soort röntgenfoto om te kijken of er afwijkingen zijn in uw hersenen. Een hersenbloeding is direct zichtbaar als een lichtere plek op de CT-scan. Een infarct is direct na het ontstaan van de klachten niet zichtbaar. CT-scan wordt gemaakt om de juiste behandeling op te starten.

‘Het maken van een CT-scan

is bepalend voor de behandeling’

  • MRI-scan van de hersenen

Soms wordt er een MRI-scan gemaakt, dit is een apparaat dat met behulp van magneetvelden en radiogolven  afbeeldingen van de hersenen maakt. Het beeld is vergelijkbaar met een CT-scan maar geeft meer nauwkeurige informatie.

  • Bloedonderzoek 

Op de Spoedeisende Hulp wordt bloed afgenomen. Er wordt gecontroleerd op o.a. het cholesterol en uw bloedsuiker.

  • ECG (hartfilmpje)

Het CVA kan veroorzaakt zijn door een hartritmestoornissen. Daarom wordt er een ECG gemaakt. Met behulp van een aantal plakkers op borst en armen wordt de elektrische activiteit van het hart zichtbaar gemaakt.

  • Monitoring

Als u een CVA heeft doorgemaakt, wordt de eerste 24 uur (en eventueel langer) uw hartritme, bloeddruk en zuurstofgehalte geobserveerd op de Brain Care Unit (BCU). Hierdoor wordt duidelijk of er sprake is van een onregelmatig hartritme of een te hoge bloeddruk wat een oorzaak kan zijn van een herseninfarct.

  • Duplex Carotiden (echo van de halsvaten)

Bij een duplex carotiden wordt met behulp van geluidsgolven beelden van de (hals) bloedvaten gemaakt. Daarmee wordt de stroomsnelheid van het bloed in de (hals)bloedvaten gemeten. Een vernauwing of afsluiting van de (hals) bloedvat wordt vastgesteld.

Meer informatie over deze onderzoeken?

  • ® Vraag de verpleegkundige om informatie.
  • ® Log in op MijnElkerliek.nl voor digitale folders.
  • ® Kijk in de patiënt journey app (behandelapp beroerte).

Contact


Polikliniek Neurologie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 54

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 14


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
NEU
Laatst bewerkt: 20-1-2025