logo

Identificatieplicht



Enkele jaren geleden heeft de overheid de identificatieplicht ingevoerd. Deze wettelijke identificatieplicht geldt ook voor de zorg. Dit houdt in dat iedereen zich moet kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. De identificatieplicht is ingevoerd om fraude met zorgverzekeringen (zoals bijvoorbeeld het gebruik van de zorgpas van een ander) tegen te gaan. 

Identificatieplicht

Iedereen die gebruik maakt van medische zorg in het Elkerliek ziekenhuis moet zich op verzoek van een medewerker kunnen legitimeren. Dit kan zijn bij registratie, opname, polikliniekbezoek en/of onderzoek door het tonen van een geldig identiteitsbewijs. Ouders moeten voor hun kinderen een geldig legitimatiebewijs hebben als ze naar een zorgverlener gaan. Anders dan de algemene identificatieplicht is er in de zorg geen leeftijdsgrens. De identificatieplicht geldt vanaf de geboorte. *

Geldige identiteitsbewijzen zijn:

  • geldig paspoort
  • geldige identiteitskaart
  • geldig Nederlands rijbewijs
  • geldig verblijfsdocument

Dit mag geen kopie zijn; alleen originele exemplaren zijn geldig.

* Uitzondering op de identificatieplicht zijn kinderen in de leeftijd van 12-14 jaar, waarbij het niet wenselijk is dat de ouders/of voogd op de hoogte zijn van een behandeling in het ziekenhuis.

Wanneer u zich niet kunt identificeren

Indien u zich niet kunt identificeren wordt u vriendelijk doch dringend verzocht dit alsnog binnen 14 dagen persoonlijk te doen. Het opsturen van een kopie is niet rechtsgeldig. U kunt hiervoor terecht bij de receptie in de centrale hal op de locatie Helmond en Deurne. Wanneer u hier niet aan voldoet bestaat de kans dat bij een volgend bezoek aan het ziekenhuis de door u gevraagde zorg niet wordt geboden. Uiteraard wordt spoedeisende zorg altijd verleend.

Als door omstandigheden de identiteit van de patiënt niet kan worden vastgesteld, mag uw burgerservicenummer (BSN) niet worden gebruikt in de gegevensuitwisseling en dus ook niet in het declaratieverkeer. Dit kan betekenen dat de zorgnota niet wordt geaccepteerd door de zorgverzekeraar en dat u deze zelf moet vergoeden. 

Meer informatie

Voor meer informatie over de identificatieplicht kunt u terecht bij het ministerie van VWS-sector SBV-Z of bij Rijksoverheid. Binnen het Elkerliek ziekenhuis kunt u voor informatie terecht bij de afdeling Patiëntenregistratie.

Contact


Patiëntenregistratie

T: 0492 – 59 53 99

Ministerie van VWS

T: 070 – 340 79 11
I: www.minvsw.nl

Rijksoverheid

T: 1400 (op werkdagen tussen 8.00 – 20.00 uur)
I: www.rijksoverheid.nl


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
ALG-36263
Laatst bewerkt: 4-6-2024