logo

Haarnestcyste (sinus pilonidalis)



Deze folder geeft u informatie over een haarnestcyste en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Een haarnestcyste

Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is meestal gelegen in de bilspleet. Het is een holte onder de huid, met een open verbinding naar buiten. Deze verbinding is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid. In de haarnestcyste bevinden zich meestal haren, die door de huid heen geprikt zijn, waarna de open verbinding is ontstaan. Er kan gemakkelijk een ontsteking in de cyste ontstaan. Ook kan de cyste pijn veroorzaken of vocht afscheiden. Waarom de haarnestcyste bij de ene persoon wel en bij de ander niet ontstaat, is niet geheel duidelijk. De aandoening komt vaker voor bij zeer behaarde personen. Boven het veertigste levensjaar komt de aandoening eigenlijk niet meer voor.

De behandelingsmogelijkheden

Wanneer de haarnestcyste rustig is en er (nagenoeg) geen klachten zijn, kan met regelmatig ontharen en goede hygiëne het gebied rustig gehouden worden. Bij aanhoudende klachten en bij een ernstige ontsteking kan worden besloten tot een operatie.

De operatie 

De operatie vindt meestal plaats na verdoving via een ruggenprik (spinaal anesthesie) en wordt meestal in dagbehandeling uitgevoerd. 

Bij de operatie worden de haarnestcysten en de eventueel onderhuidse gangen verwijderd. De operatie duurt ongeveer een half uur. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de aandoening en de mate van ontsteking zal worden besloten hoe de operatiewond wordt verzorgd. Deze kan opengelaten worden of soms geheel of gedeeltelijk worden gesloten.

Fenolisatie
Bij een fenolisatie wordt de huidopening iets vergroot, gevolgd door curretage (schoonmaken) van de onderliggende holte. Hierna wordt de Fenol (etsende vloeistof) in de holte gespoten. De inwerktijd hiervan is ongeveer 1 minuut. Vervolgens wordt er nagespoeld met alcohol. Na de fenolisatie mag u twee keer per dag spoelen onder de douche en daarna het behandelde gebied afdekken met een absorberend verband.

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals een nabloeding of een wondinfectie. Als de wond wordt opengelaten, kan die wat bloederig nalekken. Bij een flinke nabloeding moet u contact opnemen met het ziekenhuis. Bij een open wond komen wondinfecties niet of nauwelijks voor. Wel kan de wondgenezing dan traag verlopen omdat het ‘defect’ dan dicht moet groeien.

Na de operatie

Vanwege de plaats van de wond kunt u de eerste dagen na de operatie problemen verwachten, zoals pijnklachten, vooral bij het zitten en het op de rug liggen. Milde pijnstillers (bijvoorbeeld Paracetamol) kunnen de pijn verlichten. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist en het is raadzaam om voor de ingreep alvast deze pijnstillers in huis te hebben.

De nabehandeling

Bij een open wond mag u vanaf de dag na de operatie de wond tweemaal per dag onder de douche uitspoelen, waarna u de wond met een gaasje kunt droogdeppen. Vervolgens bedekt u de wond met een verband. De verpleegkundige zal u instrueren hoe u dit het beste zelf kunt doen. Een dichtgelegde wond kunt u het beste de eerste dagen droog houden. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een recept voor de aanschaf van verbandmiddelen.

Ontslag

Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor de poliklinische controle. 

Verzorging thuis

Het is belangrijk om in het vervolg het gebied te ontharen en/of te zorgen voor een extra hygiëne. Hiermee kunt u herhaling van de aandoening voorkomen.

Tot slot

Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts. Bij dringende vragen of problemen vóór uw behandeling, kunt u zich het beste wenden tot de polikliniek chirurgie. Wanneer zich thuis na de operatie problemen voordoen, neem dan contact op met de huisarts of het ziekenhuis; tijdens kantooruren met de polikliniek chirurgie en buiten kantooruren met de spoedeisende hulp.

Contact

 

Polikliniek Chirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 61

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 21

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
CHI-33642
Laatst bewerkt: 23-5-2024