logo

Ganglion aan de pols



In deze folder vindt u informatie over een ganglion en hoe dat behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Een ganglion

Een ganglion is een goedaardige, omkapselde holte die gevuld is met geleiachtig vocht. Het ganglion ontstaat vanuit een gewrichtskapsel of vanuit een peesschede. Het komt vooral voor aan de pols, maar ook elders in het lichaam kan het voorkomen. Er is zelden een duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een ganglion aanwezig.

De diagnose 

De diagnose wordt gewoonlijk gesteld naar aanleiding van uw verhaal en op grond van de bevindingen bij onderzoek. Nader onderzoek is dan ook meestal niet nodig.

De behandelingsmogelijkheden

Als een ganglion klachten veroorzaakt zijn er verschillende behandelingen mogelijk, zoals:

  • Leegzuigen
    Daarbij wordt het ganglion met een naald aangeprikt en leeggezogen. Meestal wordt voor of na het leegzuigen een vloeistof ingespoten die het terugkeren van de zwelling moet voorkomen. Als het ganglion niet verdwijnt of terugkomt, kan het nogmaals leeggezogen worden of operatief worden verwijderd.  
  • Operatie
    De ingreep wordt poliklinisch of in dagbehandeling uitgevoerd op de operatiekamer en kan geschieden onder plaatselijke verdoving, regionale of algehele anesthesie (narcose). Het doel van de operatie is om de cyste in zijn geheel te verwijderen.

Mogelijke complicaties 

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij de operatie aan een ganglion de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding of infectie van de wond. Ook kan er een klein zenuwtakje van de huid beschadigd worden, waardoor het gevoel in de omgeving van de
wond - meestal tijdelijk - gestoord kan raken.

Het is belangrijk om te weten dat een ganglion kan terugkeren.

Bij alle operaties of verwondingen aan een arm of been kan, hoewel gelukkig zeldzaam, een posttraumatische dystrofie ontstaan. Dit gaat gepaard met pijn, zwelling, stijfheid en vaak wisselende verkleuring van de huid. Het is niet mogelijk van tevoren in te schatten of iemand dit probleem zal krijgen.

Na de behandeling 

Als de verdoving uitgewerkt is, kunt u wat pijnklachten hebben, waarvoor u pijnstillers als paracetamol kunt gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist en het is raadzaam om voor de ingreep al vast deze pijnstillers in huis te hebben. 

Met u wordt een afspraak gemaakt of u de hechtingen in het ziekenhuis of bij de huisarts kunt laten verwijderen. Het herstel na de ingreep is - afhankelijk van de plaats van het
ganglion - doorgaans vlot en meestal kunt u vrij snel weer de normale dagelijkse activiteiten oppakken.

Vragen

Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts. Bij dringende vragen of problemen vóór uw behandeling kunt u zich het beste wenden tot de polikliniek van de chirurgie.

Tot slot

Wanneer zich thuis na de operatie problemen voordoen, neem dan tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek van de chirurgie en buiten kantooruren met de spoedeisende hulp.

Contact

 

Polikliniek Chirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 61

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 21

Polikliniek Plastische chirurgie

Locatie Helmond  
T: 0492 – 59 59 64 

Spoedeisende hulp

T: 0492 – 59 55 71


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
CHI-12311
Laatst bewerkt: 28-5-2024