Deze folder bevat algemene informatie over behandeling van duimbasis artrose en is bedoeld als aanvulling op het gesprek dat u met de plastisch chirurg of orthopeed heeft gehad. Leest u de folder goed door en bewaar hem zodat u hem nog eens kunt lezen.
Artrose is een aandoening van de gewrichten waarbij het kraakbeen van slechtere kwaliteit wordt en op den duur zelfs verdwijnt. Het wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Duimbasisartrose is een pijnlijke slijtage van het basisgewricht van de duim ter hoogte van de pols. Het is de plek in de hand waar het vaakst slijtage kan ontstaan. Duimbasisartrose komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Door de slijtage kan het gewricht en de duimmuis initieel (druk)pijnlijk worden. De pijn neemt toe als u uw hand gebruikt, bijvoorbeeld bij het openen van een potje met deksel. Het duimbasisgewricht kan gezwollen worden en de duim kan in een afwijkende stand komen te staan. Bij verergering van de artrose ontstaan krachtsvermindering, stijfheid en toenemende zeurende pijnklachten, ook in rust. Hierdoor kunt u dingen uit uw hand laat vallen.
Er zijn verschillende oorzaken voor artrose. Meestal betreft het gewone slijtage die ontstaat bij het ouder worden. Het duimbasisgewricht is heel beweeglijk en wordt tijdens dagelijkse handelingen veel belast. Bij mensen die teveel speling in dit gewricht hebben, kan na jaren op deze plek slijtage ontstaan. Vooral als de duim veel en krachtig gebruikt wordt. Breuken, repeterend trauma of overbelasting kunnen ook een rol spelen.
Tijdens uw bezoek aan de chirurg worden uw duim en pols onderzocht. Ook worden er röntgenfoto’s gemaakt. Als de slijtage daarop goed te zien is, kan de diagnose duimbasis artrose gesteld worden. Wel moet gezegd worden dat de relatie tussen de mate van artrose en de mate van pijn niet altijd even duidelijk is. Er zijn mensen met weinig pijn en een ernstige artrose en bij anderen staat de pijn juist meer op de voorgrond, terwijl de röntgenfoto een beginstadium van artrose laat zien.
Artrose is niet te genezen. De behandeling is dan ook voornamelijk gericht op het wegnemen van de pijnklachten, zodat de hand weer beter kan worden gebruikt. Daarnaast richt de behandeling zich ook op verbetering van kracht en mobiliteit. Samen met u besluiten we of we uw pijnlijke duimbasis gaan behandelen met of zonder operatie.
In eerste instantie worden vaak niet-operatieve behandelmethoden toegepast.
Alternatieven voor een operatie zijn bijvoorbeeld:
Een hand(fysio)therapeut kan worden ingeschakeld om u hierbij te begeleiden. Als behandelingen zonder operatie niet genoeg verlichting van de klachten geven, kan gekozen worden voor een operatie. De operatie wordt door de plastisch chirurg of orthopeed gedaan.
Er zijn verschillende operaties mogelijk. Bij alle operaties wordt het versleten gewricht verwijderd om de pijn te verminderen. Er zijn verschillende opties, die op uw situatie worden afgestemd:
De operatie wordt onder regionale verdoving van de gehele arm of onder algehele anesthesie uitgevoerd en duurt ongeveer 1 uur.
Als het operatiegebied genezen is, moeten de pezen/spieren en gewrichten van de duim en pols nog wennen aan de nieuwe situatie. Daarom heeft u in het begin nog pijnklachten wanneer u uw hand gebruikt. Afhankelijk van hoe ernstig de aandoening is, kan het 3 tot 9 maanden duren voordat het eindresultaat bereikt is. Het doel is dat u uiteindelijk minder tot helemaal geen pijn meer heeft en dat u uw duim nog goed kan gebruiken.
Bij elke operatie kunnen complicaties optreden zoals een nabloeding of wondinfectie. Deze complicaties komen gelukkig weinig voor en kunnen bijna altijd goed behandeld worden.
Als u een gewrichtsoperatie in de duimbasis hebt gehad, duurt het lang voordat uw hand en duim weer helemaal hersteld zijn. In alle gevallen is handtherapie belangrijk om het herstel van de handfunctie te begeleiden.
Het is belangrijk dat u juiste en duidelijke informatie krijgt. Met deze informatie beslist u, samen met uw arts, welke behandeling u kiest. Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw arts.
Heeft u vragen tijdens uw opname in het ziekenhuis, dan kunt u die stellen aan de verpleegkundige op de afdeling of aan de behandelend arts.
Heeft u vragen vóór of ná de behandeling in het ziekenhuis, of doen zich thuis problemen voor, neem dan contact op met de polikliniek plastische chirurgie. Schrijf uw vragen van tevoren op, zodat u niets vergeet.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 64
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 60
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 20
T. 0492 –59 55 71
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.