logo

Diabetische voetpolikliniek



Binnenkort bezoekt u de diabetische voetpolikliniek. Deze folder geeft u informatie over de diabetische voet en de gang van zaken rondom de diabetische voetpolikliniek. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

De diabetische voet

Diabetes geeft, afhankelijk van hoe lang het bestaat, bloedvatafwijkingen. De wanden van de slagaders worden als gevolg van diabetes langzaam verdikt. Daarnaast versnelt diabetes het proces van aderverkalking (atherosclerose). Dit leidt tot vernauwing van de bloedvaten, waardoor de doorbloeding van de weefsels en organen wordt belemmerd. De mate waarin dit klachten geeft, is afhankelijk van de plaats in het lichaam waar de vernauwing bestaat. Het is dan ook onmogelijk om te voorspellen in welke mate en in welk tempo bij een patiënt diabetische vaatafwijkingen zullen ontstaan. Door alert te zijn op bepaalde symptomen kunnen bepaalde complicaties echter beperkt of voorkomen worden.

Voorbeelden van deze symptomen zijn:

  • nachtelijke pijn in het been, die verbetert door het been naar beneden te laten hangen.
  • wit of blauw worden van de tenen.
  • pijnklachten in de benen en/of voeten bij inspanning.

Dit is een uiting van zuurstoftekort in de weefsels.

Voetafwijkingen

Voetafwijkingen komen bij patiënten met diabetes vaak voor. Vooral patiënten die langer dan zes of zeven jaar diabetes hebben, kunnen ernstige voetafwijkingen ontwikkelen (40-50%) Dit wordt meestal veroorzaakt door krachtsverlies in verschillende voetspieren. Deze voetafwijkingen kunnen op den duur tot ernstige problemen leiden. Uiteindelijk kunnen de zenuwen in het lichaam beschadigen ten gevolge van te vaak een hoog glucosegehalte in het bloed. Dit kan leiden tot minder gevoel in de voeten, waardoor warmte en pijn minder of helemaal niet meer gevoeld worden. Dit wordt neuropathie genoemd. Hierdoor is het mogelijk dat blaren en beschadigingen op de voeten minder snel worden opgemerkt. Een beschadiging kan er onschuldig uitzien, maar kan leiden tot een ernstige infectie. Als gevolg van de infectie raakt de bloedsuikerspiegel ontregeld. Als voetinfecties verwaarloosd worden of onvoldoende worden behandeld, kan dit zelfs tot amputatie leiden.

Oorzaken voetwonden

Hieronder vindt u de oorzaken van voetwonden:

  • Slechte doorbloeding van de voet en tenen door vaatvernauwing.
  • Huidbeschadigingen door afwijkingen in de voetstand (platvoeten, spreidvoeten, hamertenen, klauwtenen), die geleidelijk ontstaan door verlies van weefsel in de voet. Dit weefselverlies ontstaat enerzijds door verminderde doorbloeding en anderzijds door zenuwschade door de diabetes.
  • Huidbeschadigingen door verminderd gevoel.
  • Huidbeschadingen door extreme eeltvorming op de plaatsen op de voet waar veel druk op staat, zoals de toppen van de tenen, de boven en onderzijde van de teengewrichten, zijkanten van de voet, binnen-en buitenkant van de enkel en de hiel.

De diabetische voetpolikliniek

De diabetische voetpolikliniek is een speciaal spreekuur voor diabetici met voetproblemen. Diabetespatiënten hebben door hun aandoening een grote kans op voetproblemen. Door deze problemen snel aan te pakken, kunnen onnodige complicaties worden voorkomen. Op de diabetische voetpoli zijn meerdere specialisten werkzaam, namelijk: 

  • een vaatchirurg;
  • een gipsverbandmeester;
  • een gespecialiseerd diabetes podotherapeut;
  •  een verpleegkundig specialist.

Indien nodig kunnen een revalidatiearts en een internist worden ingeschakeld. Het eerste consult wordt verricht door een verpleegkundig specialist die gespecialiseerd is in wondzorg. Deze kan de nodige onderzoeken aanvragen en spreekt het wondbeleid af. Tijdens het spreekuur is altijd een vaatchirurg aanwezig die zo nodig direct kan worden geconsulteerd. Binnen 24 uur worden patiënten met acute problemen gezien, minder acute patiënten kunnen binnen een week terecht. 

Indien de podotherapeut een gedeelte van de (vervolg)behandeling op zich neemt, kan het zijn dat u hier apart een nota van ontvangt. De podotherapeut kan u hierover informeren. 

Contact

De diabetische voetpoli is onderdeel van het Wond Expertise Centrum/vaatspreekuur op de polikliniek chirurgie. 

De donderdag is gereserveerd voor diabetici met voetproblemen.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek chirurgie

Contact


Polikliniek Chirurgie

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 61

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 21


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
CHI-43121
Laatst bewerkt: 9-9-2024