logo

Desensibilisatie met bijen/wespengif- meest gestelde vragen



Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling duurt afhankelijk van de ernst van de doorgemaakte allergische reactie 3 tot 5 jaar. In uitzonderlijke gevallen kan langdurige behandeling noodzakelijk zijn.

Wat is de effectiviteit van de behandeling?

Desensibilisatie is zeer effectief. Volledige bescherming wordt verkregen bij 91-100% van de patiënten die desensibilisatie krijgen voor wespenallergie. Bij een nieuwe steek treedt dan vaak alleen een lokale reactie op. Voor bijenallergie is dit percentage wat lager, namelijk 77-88%. Bij het overige deel van de patiënten treden na de immunotherapie bij een steek meestal slechts milde systemische verschijnselen op. Indien gewenst kan gedurende de behandeling een provocatie worden gepland met een levend insect. 

Hoe lang duurt de bescherming na behandeling?

In principe is de bescherming levenslang.

Hoe vaak krijg ik een injectie?

Desensibilisatie gebeurt in 2 fasen, de instelfase en de onderhoudsfase.

Er zijn 2 instelschema’s, een korte van 6 weken en een langere van 15 weken. Bij voorkeur werken wij met een schema van 6 weken. Dan bent u ook sneller beschermd en hoeft u minder vaak naar het ziekenhuis. Op indicatie of bij opgetreden bijwerkingen kan uw arts alsnog kiezen voor een langzamer opbouwschema van 15 weken.

Het 6 wekelijks schema houdt in dat u gedurende 6 weken wekelijks langs komt voor meerdere injecties; eerste week 3 injecties op 1 dag, nadien steeds 2 injecties per keer; steeds met tussenpozen van een half uur waarbij de concentratie toegediende allergeen steeds verhoogd wordt. Als u eenmaal op de einddosis zit in week 7, wordt vanaf dat moment de tijd tussen de injecties steeds met 1 week verlengd, totdat de tussentijd 6 weken bedraagt. Hierna krijgt u iedere 6 weken een injectie gedurende 3 tot 5 jaar (onderhoudsfase). Dit kan eventueel ook in overleg bij uw huisarts plaatsvinden. U moet er rekening mee houden dat u na iedere injectie 30 minuten moet wachten voordat u naar huis mag gaan. Dit geldt voor de gehele desensibilisatieperiode.

Het 15 wekelijks schema houdt in dat u gedurende 15 weken wekelijks langs komt voor telkens 1 injectie. Nadien wordt de tijd tussen de injecties steeds met 1 week verlengd, totdat de tussentijd 6 weken bedraagt. Hierna krijgt u iedere 6 weken een injectie gedurende 3 tot 5 jaar (onderhoudsfase). Ook hier geldt dat u na iedere injectie een half uur moet wachten gedurende de gehele desensibilisatieperiode.

Welke bijwerkingen kunnen er optreden?

Plaatselijke zwelling, roodheid, jeuk en/of warmte van de huid zijn bekende verschijnselen, soms gepaard gaande met koorts. Ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen, kunnen dan een goed hulpmiddel zijn, evenals koelen om zwelling tegen te gaan. Ook kan plaatselijk een zalf worden toegediend na injectie. Verder kunt u preventief 1 uur voorafgaande aan de injectie of bij klachten na de injectie een anti-histaminicum innemen zoals Xyzal (levocetirizine). Verder kunt u zich niet geheel lekker voelen op de dag van injectie (te vergelijken met een grieperig gevoel). Deze klachten verdwijnen meestal in de loop van de behandeling en zijn bijna nooit een reden de behandeling te stoppen of te vertragen. Tot 10 procent van de mensen kan een algemene reactie krijgen na injectie. Dit is meestal een milde reactie zoals galbulten. Ernstige allergische reacties zijn zeldzaam. Afhankelijk van hoe u de behandeling verdraagt kan het doseringsschema worden aangepast.

Mag ik autorijden?

U mag in principe autorijden, alleen tijdens het begin van de opbouwfase is dit niet aan te raden aangezien u zich niet lekker/vermoeid kunt voelen.

Mag ik op vakantie?

U mag natuurlijk op vakantie gaan. Vanaf het moment dat u de onderhoudsdosis van 1 ml toegediend krijgt en dit goed verdraagt, bent u in principe beschermd. Zekerheidshalve adviseren we u om in het eerste jaar de nodige medicijnen (o.a. Epipen) bij u te dragen voor het geval dat u gestoken wordt. Het zal uiteraard van land tot land verschillen hoe de medische verzorging is. In Europa en Noord-Amerika zijn de voorzieningen goed.

Moet ik de Epipen meenemen?

Het eerste jaar raden wij u aan om de Epipen mee te nemen. Daarna hoeft dit niet meer, tenzij de arts iets anders met u afspreekt.

Hoe vaak kom ik op controle bij de longarts?

U komt 1 maal per jaar op controle bij de longarts.

Moet ik een provocatie met een bij of wesp laten doen?

Nee, alleen als u dit zelf wilt of als de arts u dat aanraadt.

Wanneer kan ik beter geen injectie laten zetten?

Bij griep en/of koorts raden wij u aan om contact op te nemen met de longfunctie. Het wordt aangeraden om de behandeling met 1 week uit te stellen totdat u weer hersteld bent. Vaccinaties (zoals griepprik; coronaprik) mogen niet in dezelfde week als de allergeenprik. Bij toename van astmaklachten raden wij u aan voorafgaande aan de injectie te overleggen met de longfunctie afdeling.

Mocht u gedurende de behandeling gestoken worden door een insect waar u de desensibilisatie voor krijgt, verzoeken wij u om dit door te geven aan de longfunctie afdeling, zodat de ingeplande desensibilisatie injectie hierop aangepast kan worden.

Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen op de dag van injectie?

Lichamelijke inspanning, een warm bad, hete douche of sauna en alcohol kunnen de kans op een allergische reactie verergeren; deze dient u te vermijden op de dag van injectie. Verder kunt u 1 uur voor de injectie preventief een anti-histaminicum innemen.

Kan ik desensibilisatie krijgen als ik zwanger ben?

Instelfase: tijdens de instelfase is de kans op een allergische reactie na een injectie het grootst. U mag in deze periode dan ook niet zwanger zijn.

Onderhoudsfase: als de onderhoudsfase is bereikt en probleemloos verloopt, is een zwangerschap geen probleem. De injecties zijn niet schadelijk voor de ongeboren baby.

Wat kan ik doen om een wespen- of bijensteek te voorkomen?

Een steek is uiteraard nooit helemaal te voorkomen. U kunt wel een aantal maatregelen nemen om de kans op een steek zo klein mogelijk te maken. In het algemeen geldt dat een insect steekt als het zich aangevallen voelt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u:

  • Op blote voeten loopt en op een wesp of bij trapt;
  • Uw knie of elleboog buigt, terwijl daar een wesp of bij zit;
  • Een wesp of bij in uw mouw, broekspijp of kraag heeft zitten;
  • Iets eet of drinkt, terwijl daar een wesp of bij in zit; 
  • Iets pakt waar een wesp of bij op zit;
  • Naar een wesp of bij slaat.

Onderstaande praktische adviezen kunnen u mogelijk helpen om een wespen- of bijensteek te voorkomen. Met name in de maanden augustus, september en oktober is extra voorzichtigheid geboden:

  • Niet buiten eten of drinken;
  • Niet direct uit een blikje drinken;
  • Activiteiten als fruit plukken of tuinieren vermijden;
  • Niet blootsvoets lopen;
  • Wees alert tijdens het werken in de tuin en tijdens het fietsen; transpiratievocht trekt insecten aan.
  • Niet buiten sporten, met name niet indien de outfit veel huid onbedekt laat of als de sport erg inspannend is en u met open mond ademhaalt;
  • Niet in de buurt van een bijenkorf staan als honing verzameld wordt;
  • Wespennesten laten verwijderen door de gemeente;
  • Horren plaatsen voor ramen en deuren danwel ramen en deuren gesloten houden; 
  • Geen parfum dragen en uzelf en de kleding wassen met ongeparfumeerde producten. Wespen en bijen komen namelijk af op geuren. Wees ook alert op plaatsen waar vanwege de geur veel wespen en bijen komen, zoals bloemenwinkels, markten met fruit, afvalplaatsen en terrasjes; 
  • Geen zwarte kleding en kleding met kleurige bloemenpatronen dragen, deze zijn aantrekkelijk voor wespen en bijen. Het beste kunt u goed afsluitbare effen kleding dragen (wit, lichtbruin, groen).

Wat te doen als ik toch gestoken word door een wesp of bij?

  • Rustig blijven, iemand waarschuwen en zeggen dat u overgevoelig bent.
  • Direct 2 tabletten anti-histaminicum nemen, zoals Xyzal/levocetirizine.
  • Als de angel in de huid zit, deze er als het ware uit ‘strijken’. Eventueel kunt u het gif er uitzuigen met een speciaal pompje dat te koop is bij de apotheek. Direct de steekplaats koelen met bijv. een ijspakking. Gaat het toch zwellen, dan kunt u een een ontstekingsremmende pijnstiller (zoals Ibuprofen) slikken om de klachten te verminderen.
  • Bij onderstaande klachten dient u zichzelf direct de Epipen toe         
    • Benauwdheid of piepen                      
    • Gevoel weg te raken
    • Intens hoesten
    • Heesheid
    • Moeite met slikken                       
    • Zwelling van tong/keel
    • Bemoeilijkte spraak
    • Klachten van de huid en/of slijmvliezen (zoals jeuk/uitslag) in combinatie met heftige buikklachten
    • Bij twijfel is het advies om de Epipen wel te gebruiken

Bij gebruik van de Epipen dient u 112 te bellen om beoordeeld te worden op de Spoedeisende hulp.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van een Epipen?

Mogelijke bijwerkingen zijn hartkloppingen, stijging van de bloeddruk, angst, rusteloosheid, hoofdpijn, bleekheid en trillen van het lichaam. Zodra de Epipen is uitgewerkt, zijn de bijwerkingen verdwenen. Dit is na ongeveer 15 tot 30 minuten.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog andere vragen, neem dan contact op met de longfunctieafdeling.

Contact

Polikliniek Longgeneeskunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 53

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 13

Longfunctieonderzoek

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 54 54

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 71 50


© 2025 Elkerliek ziekenhuis
LON-53272
Laatst bewerkt: 19-8-2024