Deze folder geeft u een globaal overzicht van de operatieve behandeling bij arterieel vaatlijden aan de benen. Het is goed om u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan hier beschreven.
Een slagadervernauwing veroorzaakt pas verschijnselen van etalageziekte (claudicatio intermittens) als deze 50% of meer van de doorsnede van het bloedvat beslaat. Dan neemt de bloedstroom achter de vernauwing duidelijk af. Voor het vaststellen van klachten en het schatten van de ernst hiervan wordt gebruik gemaakt van doppler en/of duplexonderzoek. Behalve de ernst van de vernauwing is ook de lengte van het vernauwde deel van belang. Vaak komt het voor dat er verschillende vernauwingen na elkaar in een bloedvattraject zijn. Een bekend voorbeeld is de combinatie van een vernauwing in een bekkenslagader met daaronder een vernauwing in de bovenbeenslagader van hetzelfde been.
Wanneer de klachten van een vaatvernauwing of van een vaatafsluiting en de bevindingen van het vaatonderzoek zodanig zijn dat leefregels en gesuperviseerde looptraining (GLT) niet volstaat, bespreekt de specialist de mogelijkheden van een meer ingrijpende behandeling. Er wordt gekeken of het ‘dotteren’ (oprekken) van een vernauwing mogelijk is, of dat een operatie de enige mogelijkheid is. Om dit te beoordelen is röntgenonderzoek van de bloedvaten noodzakelijk. Voor de behandeling is het van groot belang dat alle afwijkingen duidelijk in kaart worden gebracht. De hoogst gelegen vernauwing wordt doorgaans als eerste behandeld. Vaak verminderen de klachten hierdoor al voldoende, zodat alleen met een operatie of met het ‘dotteren’ van deze hoogste vernauwing wordt volstaan.
Het kan zijn dat voor uw arterieel vaatlijden van de benen een buikoperatie aan de buik- en/of bekkenslagaders nodig is. Dit wordt verderop in deze folder beschreven.
Als de vaatafsluiting zich in de dijbeenslagader bevindt, is een vaatoperatie in het bovenbeen nodig. Dit kan het geval zijn als de klachten zo ernstig zijn dat er sprake is van kritieke ischaemie. Daaronder wordt verstaan dat u met name ‘s nachts pijn heeft of dat wonden niet willen genezen.
Voor patiënten die niet reageren op looptraining en bij wie een dotterbehandeling niet mogelijk is, kan een bypassoperatie soms zinvol zijn.
De anesthesist bespreekt met u de wijze van anesthesie of een andere vorm van verdoving. De chirurg maakt een snede in de lies en legt zo de slagader vrij. Dit gebeurt aan beide zijden. Vervolgens legt de chirurg tussen beide slagaderen een omleiding(bypass) aan, zodat het bloed naar de lies aan de aangedane zijde kan stromen. Dit wordt ook wel een cross over bypass genoemd Meestal gebeurd dit met een kunstader, soms met een eigen ader (vene) die we uit het bovenbeen halen.. De operatie duurt ongeveer twee tot tweeënhalf uur.
Na de operatie verblijft u (vaak) op de uitslaapkamer. U bent aangesloten op bewakingsapparatuur waarmee onze verpleegkundigen u in de gaten houden. Het verschilt per operatie hoelang je op de uitslaapkamer blijft. Wanneer u weer terugkeert naar de afdeling wordt de contactpersoon die bij ons bekend is, hierover geïnformeerd. Op de verpleegafdeling kunnen ook uw naasten bij u op bezoek komen. Bij terugkomst op de afdeling heeft u een infuus voor vochttoediening en een katheter om de urineproductie in de gaten te houden. Meestal worden deze in overleg met de arts de volgende dag verwijderd. Op de operatiedag zelf heeft u bedrust. De dagen daarna wordt in overleg met de arts afgestemd in hoeverre u weer in beweging en uit bed mag komen.
Vanwege de kans op complicaties wordt in de meeste gevallen pas besloten tot een operatieve behandeling als de klachten dermate ernstig zijn. Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. In het geval van een operatie is er kans op een wondinfectie, bloeding, trombose en longembolie, longontsteking, blaasontsteking of hartinfarct.
Bij operaties aan een slagader zijn er ook specifieke complicaties mogelijk zoals:
U krijgt een afspraak voor controle op de polikliniek chirurgie. Tijdens deze controle worden ook indien van toepassing de hechtingen verwijderd. Na het ontslag zult u merken dat u niet helemaal de oude bent. U kunt nog snel vermoeid zijn en ook de eetlust kan verminderd zijn. Uw conditie moet weer opgebouwd worden. Na twee tot drie maanden is de conditie vaak weer zoals voor de operatie.
Na de operatie moet u medicijnen blijven gebruiken om het bloed dunner te houden. Het herstel kan langer duren dan u denkt. In het geval van diabetes (suikerziekte), een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte is het belangrijk dat u goed gecontroleerd wordt. Een gezonde levenswijze is belangrijk. Dit betekent:
Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer 0492 – 59 59 61.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 61
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 21
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.