logo

Accommodatieve esotropie - volledig/partieel



Esotropie is de medische term voor scheelzien naar binnen of scheelzien richting de neus. Een volledig accommodatieve esotropie betekent dat er zonder bril sprake is van scheelzien van één van de ogen richting de neus en dat de ogen met bril op recht staan. Als de ogen met de bril op recht staan, werken de ogen samen met als kenmerk goed dieptezien. Een partieel accommodatieve esotropie betekent dat er zonder de bril sprake is van scheelzien van één van de ogen richting de neus en met de bril op de oogstand voor een deel wordt gecorrigeerd. Doordat er nog een restafwijking van het scheelzien overblijft, werken de ogen niet goed samen.

Wat zijn de oorzaken van een volledige of partieel accommodatieve esotropie

Een volledig of partieel accommodatieve esotropie is een veel voorkomende vorm van scheelzien die niet geassocieerd is met neurologische of systemische ziektes. Het ontstaat meestal bij kinderen tussen de twee en vijf jaar oud. Deze vorm van scheelzien gaat samen met een hypermetrope brilsterkte (ook wel verziendheid of plus-sterkte genoemd). Zonder deze brilsterkte moeten de ogen zich inspannen om een scherp beeld op het netvlies te krijgen. Dit heeft als gevolg dat één van de ogen richting de neus gaat scheel kijken. De bril zorgt ervoor dat de ogen ontspannen kunnen kijken waardoor de ogen rechter of helemaal recht staan.

Wat zijn de klachten/symptomen bij een volledige of partieel accommodatieve esotropie

  • Zonder bril wisselende esotropie. De mate van het scheelzien richting de neus kan wisselen zonder bril; zo neemt het vaak toe bij vermoeidheid.
  • Wazig zien. Zonder bril kan uw kind klagen over wazig zien.
  • Vermoeidheid & hoofdpijn. Zonder bril is uw kind continu de plussterkte zelf aan het corrigeren. Dit kan leiden tot klachten van vermoeidheid en/of hoofdpijn.
  • Wrijven in de ogen. Uw kind kan wrijven in de ogen op momenten dat het oog scheel kijkt.

Welke behandeling is mogelijk

De bril corrigeert het scheelzien richting de neus deels- of volledig, waardoor het fulltime dragen van de bril noodzakelijk is.

Vaak gaat een partieel accommodatieve esotropie samen met een lui oog, oftewel een amblyopie. Meer informatie hierover kunt u lezen in de desbetreffende folder ‘lui oog’.

Een scheelziensoperatie wordt gebaseerd op de stand van de ogen met de optimale brilcorrectie. Dit betekent dat een volledig accommodatieve esotropie niet geopereerd kan worden, omdat de ogen met de bril op recht staan. Bij een partieel accommodatieve esotropie kan een scheelziensoperatie overwogen worden indien het oog met de bril op cosmetisch storend scheel kijkt.

Wat is de prognose?

Bij dit type scheelzien zal de bril blijvend zijn aangezien de bril het scheelzien richting de neus deels- of volledig corrigeert. Het scheelzien gaat niet weg naarmate je ouder wordt. Wanneer het kind ouder is, kunnen eventueel contactlenzen overwogen worden.

Contact


Polikliniek Oogheelkunde

Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 52

Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 12


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
OOG-ACC
Laatst bewerkt: 17-7-2024