Strikte isolatie losgelaten; coronapatiënten samen op een meer-persoonskamer



Patiënten die besmet zijn met het coronavirus, mogen volgens de laatste inzichten ook veilig ‘in cohort’ verpleegd worden. Dit ligt ook in lijn met het eerdere beleid van het RIVM over versoepeling van het gebruikmaken van FFP2- naar FFP1-maskers. Regionaal is daarom besloten dat strikte isolatie op éénpersoons-kamers met onderdruk niet meer noodzakelijk is. We gaan daarom patiënten die COVID-positief getest hebben , net als verschillende andere Brabantse ziekenhuizen, samen op één meer-persoonskamer leggen. In deze special ‘coronakamers’ passen we zogenaamde druppel-contactisolatie toe. Dit biedt, net als bij het influenzavirus, voldoende bescherming.

Het aantal (eenpersoons)kamers met onderdruk die nodig zijn voor strikte isolatie is erg beperkt. Het aantal besmettingen neemt snel toe en we verwachten op korte termijn meer bedden nodig te hebben dan er beschikbaar zijn. Doordat nu meerdere personen op één kamer kunnen verblijven, komen ook aanzienlijk meer bedden beschikbaar voor corona-patiënten. Alle patiënten op dezelfde kamer kunnen bovendien verpleegd worden, zonder omkleden of te verwisselen van beschermingsmiddelen. Dit scheelt aanzienlijk in tijd én bespaart het gebruik van schaarse beschermingsmiddelen. 

Alle andere beschermende maatregelen blijven van kracht
Alle andere beschermende maatregelen blijven nog steeds van kracht en moeten worden nageleefd. Medewerkers die de ‘coronakamer’ in gaan moeten dus een isolatieschort, handschoenen, een chirurgisch mondneusmasker en een spatbril dragen. Ook moeten zij hun handen zorgvuldig desinfecteren met handalcohol. Op deze manier zijn zij goed beschermd tegen het coronavirus. Hetzelfde geldt voor bezoekers van de coronapatiënten die op de kamer liggen. Op die manier borgen we de veiligheid van onze medewerkers, patiënten en bezoekers.