In verband met urineverlies bij inspanning (stress-incontinentie) heeft u besloten een TOT-operatie te ondergaan. TOT staat voor Trans Obturator Tape. Bij deze operatie plaatst de arts een kunststof bandje onder de urinebuis. De urine stroomt hierdoor minder makkelijk uit de blaas bij drukverhogende momenten. In deze folder leest u meer over deze ingreep.
Stress-incontinentie is een vorm van urineverlies die voorkomt bij inspanning, zoals tillen, sporten of springen. U verliest urine zonder dat u aandrang voelt.
Wanneer u wordt geopereerd, krijgt u voorafgaand aan uw opname een afspraak bij de polikliniek Anesthesiologie. De anesthesioloog bespreekt met u de verschillende vormen van anesthesie en welke bij u wordt toegepast. Ook wordt aangegeven welke medicijnen u wel en welke u niet mag gebruiken. Bij gebruik van bloedverdunnende medicijnen wordt besproken hoeveel dagen voor de ingreep u hiermee moet stoppen. Meer informatie leest u in de folder ‘Anesthesie’.
Als de operatiedatum nog niet bekend is, dan neemt de afdeling Opname en planning nog telefonisch contact met u op.
Belangrijk
Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor de opname:
Voorbeelden:
Als u zich hier niet aan houdt, loopt u het risico dat tijdens de operatie maaginhoud in uw longen komt en dat kan levensgevaarlijk zijn. Dus niet nuchter zijn betekent altijd dat de operatie moet worden uitgesteld.
Bij aankomst op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige. Zij zal u wegwijs maken op de afdeling en eventuele vragen beantwoorden. Vervolgens wordt u voorbereid voor de operatie.
Tijdens de operatie worden drie kleine sneetjes gemaakt. Twee in de liezen en één in de binnenkant van de vagina. Via deze sneetjes wordt een bandje ingebracht en onder de plasbuis geplaatst. De twee uiteinden van het bandje worden net onder de huid afgeknipt. Daarna wordt de huid gehecht met oplosbare hechtingen.
Na de operatie wordt u wakker op de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent, gaat u terug naar de afdeling. Via een infuus krijgt u extra vocht toegediend. Ook heeft u een blaaskatheter waardoor de urine wordt afgevoerd. Soms heeft u een vaginale tampon. De verpleegkundige komt regelmatig om de bloeddruk, de pols, wondjes in de lies en de urineproductie te controleren.
U krijgt een antistollingsmiddel om trombose te voorkomen.Als u zich goed voelt mag u gewoon eten en drinken. Wel wordt geadviseerd om extra te drinken.
Als u zich goed voelt mag u ook meteen uit bed. Het infuus, de eventuele vaginale tampon en de blaaskatheter worden ’s avonds verwijderd. U kunt dan weer zelf plassen. Nadat u geplast heeft, zal de verpleegkundige met behulp van een scanapparaat meten of en hoeveel urine er in de blaas is achtergebleven. Als alles goed gaat mag u de dag na de operatie naar huis. Soms lukt het leeg plassen van de blaas niet meteen en is het nodig dat er een verblijfskatheter wordt ingebracht.
Voor deze ingreep wordt u 1 – 2 dagen opgenomen in het ziekenhuis. Als u goed hersteld bent mag u naar huis. U krijgt een controleafspraak mee.
Neem de volgende leefregels in acht:
Belangrijk
Neem altijd contact op wanneer u last krijgt van:
Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 50. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp, telefoonnummer 0492 – 59 55 71.
Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Urologie, telefoonnummer 0492 – 59 59 50.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 50
Locatie Deurne
T: 0493 – 32 89 10
T: 0492 – 59 55 71
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.