Seksuologie



Klachten in het bekkenbodemgebied kunnen een oorzaak zijn van seksuele problemen. Als er huidafwijkingen zijn, afwijkende afscheiding, herhaaldelijke infecties, verzakking of er is sprake van overmatige spanning of juist te lage spanning in de bekkenbodemspieren, dan kan dit pijn geven of juist verminderd gevoel bij seks. Andersom kan ook: er zijn problemen rondom seks die angst geven en daardoor een te hoge spanning in het bekkenbodemgebied. Dan is pijn een gevolg. Soms is oorzaak of gevolg niet meer van elkaar te onderscheiden of zit iemand vast in een vicieuze cirkel. Dit gebeurt vaker dan u misschien denkt, er wordt namelijk weinig over gesproken.
Ook is seks niet voor iedereen even belangrijk en zullen er mensen zijn die de problemen niet als last ervaren. Als het wel belangrijk is voor u dat het bespreekbaar wordt gemaakt en dat er samen met u gekeken wordt of er een oplossing is voor het probleem kunt u terecht bij het seksuologiespreekuur van de gynaecologie. Een verwijzing van huisarts of specialist naar dit spreekuur is rechtstreeks mogelijk. Bij huidafwijkingen of recidiverende infecties zal het meestal via de gynaecoloog gaan. Deze kan dan eerst bekijken of er ook daarvoor behandeling nodig is.

Ook voor andere problemen rondom seksualiteit, zoals bijvoorbeeld verminderde zin, vaginale droogheid, orgasmeproblemen kunt u terecht op het seksuologiespreekuur. Deze klachten kunnen een gevolg zijn van lichamelijke, psychische of relationele veranderingen, maar kunnen ook komen door ziekte, een medische ingreep of medicatie. Partners zijn altijd welkom om mee te komen naar het spreekuur, graag zelfs. De meeste problemen zijn voor beide partners ingrijpend en vragen om een oplossing die voor beiden het beste is.