Bij u, uw familielid of kennis is postprandiale hypotensie vastgesteld, ook wel afgekort als PPH. In deze folder leest u wat het is, waardoor het wordt veroorzaakt, hoe de diagnose wordt gesteld en wat er aan gedaan kan worden.
Er is sprake van postprandiale hypotensie wanneer de bloeddruk daalt na het eten van een maaltijd. Dit komt vaker voor na het ontbijt dan na een andere maaltijd. De ernst van de bloeddrukdaling en de symptomen kunnen per maaltijd en per dag verschillen.
Een verhoogde kans op PPH hebben patiënten:
Bloeddrukdaling na het eten komt vooral voor bij de geriatrische patiënt (oudere patiënt die meerdere ziektes heeft).
Direct zichtbare symptomen bij PPH zijn:
Subjectieve klachten (klachten die de patiënt zelf aangeeft) zijn:
Klachten op de lange termijn:
Om een maaltijd goed te kunnen verteren, gaat veel bloed direct na het eten naar de buik. Hierdoor stroomt relatief minder bloed naar het hoofd, waardoor duizeligheid kan optreden. Ook gaat minder bloed naar de benen, waardoor iemand makkelijker kan vallen.
Uitlokkende factoren
Factoren die een bloeddrukdaling na het eten extra bevorderen zijn:
Gedurende drie dagen wordt de bloeddruk bij u of uw familielid/kennis gemeten: een keer voor het ontbijt, en na het ontbijt gedurende anderhalf uur om de tien minuten. Ook wordt in die drie dagen samen met u of uw familielid/kennis een lijst ingevuld om erachter te komen welke symptomen er zijn. Het kan zijn dat de arts besluit om de bloeddruk ook na andere maaltijden te meten. De arts bekijkt dit per persoon en aan de hand van de klachten.
U of uw familielid/kennis mag tijdens het meten van de bloeddruk na het eten niet lopen of rusten op bed of luie stoel. Dit beïnvloedt de waardes van de bloeddruk, waardoor geen goed beeld van de daling te zien is.
De arts bepaalt in overleg met u de behandeling. Deze kan bestaan uit:
De arts stelt u of uw familielid/kennis op de hoogte van de diagnose en geeft uitleg hierover. Als u later nog vragen heeft, dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundige van de afdeling Geriatrie (GAAZ)/verpleegafdeling 3D. Op uw verzoek wordt dan een afspraak gemaakt met de arts.
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de polikliniek Geriatrie, telefoonnummer 0492 – 59 59 67.
Locatie Helmond
T: 0492 – 59 59 67
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.