logo

Cardioversie



U wordt verwacht op verpleegafdeling 3E (Hartbewaking) locatie Helmond op : _______________________________
datum : _________________ om 8.00 uur

Wilt u deze brochure op de dag van het onderzoek meebrengen. 

Een cardioversie is het toedienen van een stroomstoot op de borst om een verstoord hartritme op te heffen. Dit gebeurt onder invloed van een kortwerkend slaapmiddel. 

De meest voorkomende ritmestoornis waarbij deze behandeling wordt toegepast is boezemfibrilleren (atriumfibrilleren). 

Voorbereiding thuis

Voorafgaand aan de behandeling krijgt u tenminste een maand lang bloedverdunnende medicijnen (Sintrommitis, Marcoumar, Dabigatran, Rivaroxaban of Apixaban, Edoxaban/Lixiana) voorgeschreven. Ook nadien dient deze medicatie enige tijd gecontinueerd te worden. De hoeveelheid die u elke dag moet innemen wordt geregeld door de trombosedienst. Aanmelding bij de trombosedienst verzorgt uw behandelend arts voor u. Indien u bloedverdunners gebruikt waarbij controle door de trombosedienst niet nodig is (Dabigatran, Rivaroxaban of Apixaban) is het essentieel dat u deze medicatie dagelijks inneemt. 

Indien u nog andere medicijnen gebruikt dan neemt u deze gewoon in tenzij de arts iets anders met u heeft afgesproken. 

Neemt u op de dag van opname een overzicht mee van al uw medicatie. Een recente kunt u ophalen bij uw apotheek.  

Wij verzoeken u vriendelijk om voor aanvang van de behandeling thuis een douche of bad te nemen. 

Nuchter

Op de dag van de behandeling wordt u nuchter verwacht. Dit betekent dat u vanaf 00.00 uur niets meer mag eten, drinken of roken.  

Wel moet u op de ochtend van de cardioversie uw medicijnen met een slokje water innemen om het slagen van de cardioversie te vergroten.

Vervoer

Het is verstandig vooraf vervoer naar huis te regelen omdat u niet zelf naar huis mag rijden. Dit heeft te maken met het slaapmiddel dat aan u wordt toegediend. 

Verzetten van de cardioversie

Soms kan de cardioversie op het geplande tijdstip (08.00 uur) niet doorgaan vanwege plaatsgebrek op de afdeling. U wordt dan door een verpleegkundige op de ochtend van de behandeling rond 07.00 uur gebeld. Het streven is om de cardioversie dezelfde dag op een later tijdstip uit te voeren. 

In het ziekenhuis

De behandeling vindt plaats op de hartbewaking (verpleegafdeling 3E). Op de afgesproken dag meldt u zich aan de balie om 08.00 uur. Vanuit de centrale hal van het ziekenhuis volgt u de borden ‘Overige verpleegafdelingen’. Met de lift of de trap gaat u naar de derde verdieping en volgt vanaf daar de borden ‘Verpleegafdeling 3E'.   

Voorbereiding behandeling

Een verpleegkundige van de hartbewaking sluit u aan op een monitor en brengt een infuusnaaldje in. Via dit infuusnaaldje wordt bloed afgenomen. Uw bloed wordt gecontroleerd. Indien er geen bijzonderheden zijn, wordt daarna de cardioversie uitgevoerd. Bij drukte op de afdeling kan het zijn dat u wat later geholpen wordt. 

De cardioversie kan niet doorgaan wanneer:

  • de bloedverdunningswaarde (INR) onvoldoende is ingesteld;
  • de waarde van het kaliumzout in uw bloed niet goed is.

Het niet doorgaan van de cardioversie is vanwege uw eigen veiligheid. Wij begrijpen dat dit voor u zeer vervelend is, maar willen hiervoor toch begrip vragen. De verpleegkundige maakt een nieuwe afspraak voor u. 

De behandeling

Via het infuusnaaldje dient de cardioloog het slaapmiddel toe. Hierdoor merkt u niets van de behandeling. Met behulp van twee peddels, die op de borst worden geplaatst, wordt een stroomstoot toegediend. Op de monitor kan men het hartritme controleren en is te zien of het hartritme weer genormaliseerd is. Na de behandeling wordt een ECG (hartfilmpje) gemaakt. 

Nadat het slaapmiddel is uitgewerkt mag u naar huis. U krijgt een polikliniekafspraak voor controle bij uw behandelend arts.   

Duur van de behandeling

De behandeling kan enkele uren duren afhankelijk van uw herstel na uitwerking van het slaapmiddel. 

Tot slot

Mocht u om wat voor reden ook verhinderd zijn, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de hartbewaking. 

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de hartbewaking. 

Contact

 

Verpleegafdeling 3E (hartbewaking)

T: 0492 – 59 56 67


© 2024 Elkerliek ziekenhuis
CAR-12276
Laatst bewerkt: 25-6-2024