Sandra werd geboren met een ernstige hartafwijking. Ondanks dat, had ze een actief en sportief leven. Totdat ze op een dag wakker werd met vocht in haar benen en longen en acuut opgenomen moest worden in het ziekenhuis. Van het ene op het andere moment was ze doodziek. Sandra: “Er was zoveel mis met mijn hart dat er nog maar één kans was op leven: een harttransplantatie.”
“Toen de arts me vertelde dat ik een donorhart nodig had, schrok ik. Ik leidde een heel actief leven en ineens had ik een harttransplantatie nodig. Heel onwerkelijk. Ik werd gescreend voor de transplantatielijst en werd goedgekeurd. Dat was wel een spannend moment. Want als ik niet door de screening zou komen, konden ze niets meer voor me doen. Ik kwam meteen bovenaan de nationale en internationale lijst. Zo slecht was mijn conditie op dat moment. Twee dagen later was er al een hart beschikbaar.”
In Nederland staan ongeveer 1300 ernstig zieke mensen op de wachtlijst voor een orgaan of weefsel. Hoe lang iemand op de lijst staat, of op welke plek, hangt af van de conditie van de patiënt en het orgaan dat nodig is. “Dat er zo snel een hart voor me was, is heel bijzonder”, aldus Sandra. “Meestal staan mensen lang op de wachtlijst. Donoren zijn schaars.” De harttransplantatie is helemaal geslaagd. Sandra: “Lichamelijk ging het vrij snel weer goed met me. Na een jaar revalideren was ik, boven ieders verwachting, weer volledig aan het werk in het Elkerliek ziekenhuis. Geestelijk heb ik nog veel moeten verwerken. Ik heb voor de transplantatie bijna geen tijd gehad om me voor te bereiden op wat ging komen, het ging allemaal zo snel. Het heeft een tijd geduurd voordat ik het een plek kon geven. Ik was in het begin ook bang dat het alsnog mis zou gaan en leefde erg voorzichtig.”
Sandra heeft nu al weer ruim twee jaar een donorhart. De gemiddelde levensverwachting voor mensen met een donorhart is zo’n tien tot vijftien jaar. “Ik ben daar niet zo mee bezig. Ik probeer zo gezond mogelijk te leven en zo veel mogelijk te genieten. Ik sport veel, kan zelfs weer hardlopen. Dat hield ik voor de operatie nooit vol. Verder slik ik trouw vier keer per dag medicijnen en zorg ik voor een goede handhygiëne. Meer kan ik niet doen.”
Sandra is haar donor erg dankbaar. “Hij of zij heeft gezorgd dat ik leef. Maar het is een dubbel gevoel. Toen de arts en verpleegkundige me kwamen vertellen dat er een hart was, feliciteerden ze me. Dan vond ik moeilijk, bij de nabestaanden van mijn donor was vast heel veel verdriet. Maar de verpleegkundige zei iets heel moois. De donor had geen kans meer, maar had gelukkig een donorcodicil ingevuld en mij daarmee een tweede kans gegeven.” Het verhaal van Sandra heeft veel mensen in haar omgeving gestimuleerd om donor te worden. “Sommigen twijfelden, anderen namen nooit de tijd zich aan te melden als donor. Mijn verhaal heeft ze over de streep getrokken. Ze zien wat donatie voor mij heeft betekend.”
Het Elkerliek ziekenhuis heeft een actieve rol bij het terugdringen van wachtlijsten voor donororganen- en weefsels. Uiteraard staan de patiënt en zijn of haar naasten bij ons op de eerste plaats. Daarom heeft het Elkerliek ziekenhuis een donatiecoördinator in dienst die ondersteuning biedt bij alle mogelijke vragen, wensen en onduidelijkheden. Donatiecoördinator Margret Bouwen is te bereiken via e-mailadres donatiecoordinator@elkerliek.nl.
Nadenken over wat er met uw organen en weefsels mag gebeuren wanneer u bent overleden? We kunnen ons wel iets leukers voorstellen. Toch is het belangrijk hier bij stil te staan en in het donorregister te laten vastleggen of u donor wilt zijn of niet. Als uw wensen bekend zijn, is het voor alle betrokkenen eenvoudiger om donatie te bespreken. Iedereen die twaalf jaar of ouder is en in Nederland woont, kan zijn of haar keuze laten vastleggen. Dit geeft duidelijkheid en zekerheid aan iedereen. Het registreren van de keuze kan met het donorformulier via www.donorregister.nl of via www.jaofnee.nl.
Copyright 2025 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.