Poeppoli

U bevindt zich hier: Home | Speciale spreekuren | Poeppoli

contact icoon

telefoon: 0492-595555

meer contactinformatie

Poeppoli

Wat zijn poepproblemen?

Veel kinderen poepen iedere dag, sommigen zelfs een paar keer per dag. Er zijn ook kinderen die niet zo vaak hoeven te poepen. Dit is allemaal normaal. We spreken van verstopping (ook wel obstipatie genoemd) als een kind minder dan drie keer per week poept of als het veel moeite heeft met poepen. Vaak komt dit doordat de poep te droog of te hard is geworden. Ook is het poepen hierdoor soms pijnlijk. Dit kan er weer voor zorgen dat kinderen hun poep op gaan houden, omdat ze bang zijn dat het misschien pijn doet. Het kan ook zijn dat een kind ‘remsporen’ in de onderbroek heeft. Meestal is er dan dunnere poep langs de harde poep gegaan. Veel ouders denken dat het kind in dat geval diarree heeft, terwijl het eigenlijk verstopt is. We noemen dit ook wel overloop-diarree. Sommige kinderen poepen niet op de wc, maar in hun broek of in een luier. Vaak door de obstipatie, maar soms doordat ze het eng vinden om op een wc of potje te poepen. Poepproblemen komen veel voor bij kinderen. Ze zijn niet alleen lastig en vervelend voor kinderen, maar ook voor de ouders. Zij zijn vaak bezorgd of ongerust. Meestal is er niets lichamelijks mis met de darmen.

Wat kunt u verwachten?

De huisarts kan uw kind doorverwijzen naar de kinderarts. De kinderarts zal als eerste u en uw kind zien. Hij of zij onderzoekt uw kind. U kunt uw verhaal doen en de kinderarts zal u en uw kind vragen stellen. Meestal zijn er geen lichamelijke oorzaken voor poepproblemen. Natuurlijk zal de kinderarts hier goed op letten en zo nodig extra onderzoek voorstellen. Aan de hand van de bevindingen maakt de kinderarts een plan. Naast verwijzing naar de poeppoli zullen meestal medicijnen (laxantia) worden voorgeschreven om de ontlasting minder vast te maken.

In het Elkerliek ziekenhuis is een poeppoli. De poeppoli is speciaal voor kinderen en jongeren tussen de twee en zestien jaar die problemen met het poepen hebben. Op de poeppoli werkt een pedagogisch medewerker. Zij bekijkt samen met u en uw kind wat er aan de hand is; wat is het poepprobleem, zijn er andere problemen (bijvoorbeeld met het eten, drinken, plassen, e.d.), zijn er bijzonderheden, wat zijn de gevolgen voor uw kind en het gezin. Daarnaast wordt er informatie gegeven. En heel belangrijk: er wordt samen gekeken en besproken wat er aan gedaan kan worden om het poepprobleem te verhelpen.
De behandeling en begeleiding van een poepprobleem kost tijd. Er zullen meestal meerdere bezoeken, contacten via de telefoon of mail nodig zijn.

De poeppoli is om de week op vrijdag in Helmond.

De (kinder)psycholoog kan in consult gevraagd worden als extra onderzoek, psychische ondersteuning of begeleiding gewenst is voor uw kind of u als ouders. De kinder-fysiotherapeut kan ook in consult gevraagd worden. Zij geeft bekkenbodem-therapie aan kinderen. Zij kan onderzoeken of toilethouding en perstechniek optimaal zijn; zij kan hiervoor extra oefeningen aanleren. Soms worden kinderen die problemen hebben met zowel poepen als plassen doorgestuurd naar de urotherapeuten van de Incontinentiepoli

Leestips

  • Monique Gouwerok - Kinderen en zindelijkheid
  • Dr M.A. Benninga et al. - Verstopping op de kinderleeftijd
  • Helga Hentzepeter & Nelly van der Kreek  - Plassen en poepen
  • J. N. den Hoed-van Wijk - De pot op?!
  • Hilde & Geri Marx - Uit de luiers

Contact?

Verwijzing naar de poeppoli gebeurt door de kinderarts.
Neem voor meer informatie contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde.

Naar de kindersite