Wat kunt u verwachten?
Wanneer bij u borstkanker (mammacarcinoom) of een voorstadium daarvan (ductaal carcinoma in situ, DCIS genaamd) is vastgesteld, volgt altijd een behandeling. Nadat alle uitslagen bekend zijn, worden deze besproken in een multidisciplinair overleg (MDO) waarbij verschillende zorgverleners (een chirurg-oncoloog, internist-oncoloog, patholoog, radioloog, radiotherapeut, nucleair geneeskundige, extern consultant vanuit Maastricht UMC en de verpleegkundig specialist) aanwezig zijn die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling van borstkanker.
Behandelmogelijkheden bij borstkanker
Veel patiënten met borstkanker krijgen een combinatie van behandelingen. De keuze en de volgorde van de verschillende behandelingen is onder meer afhankelijk van de kenmerken van de tumor, het stadium van de ziekte, uw leeftijd en uw gezondheidssituatie. Iedere behandelingsmogelijkheid heeft zijn eigen doel in de totale behandeling en samen moeten ze leiden tot genezing. In het MDO wordt na de diagnose het behandelplan opgesteld en vervolgens na iedere stap opnieuw gekeken wat de resultaten van de behandeling zijn en of het behandelplan eventueel aangepast moet worden.
Daarnaast vinden we het belangrijk dat u zelf mee denkt over uw behandeling en die behandeling kiest die het beste bij uw persoonlijke situatie en voorkeuren past.
Behandelmogelijkheden bij borstkanker zijn:
- Operatie
- Borstoperatie: borstsparende operatie of een borstamputatie (eventueel met een reconstructie)
- Okseloperatie: schildwachtklierprocedure (een okselklierdissectie wordt nog zelden verricht)
- Systemische therapie
- Bestraling
Wanneer er een borstsparende operatie plaatsvind, is er altijd een indicatie om te bestralen. Bestraling na een borstamputatie is afhankelijk van specifieke tumorkenmerken. Radiotherapie (bestraling) vindt plaats in het Catharina ziekenhuis. U kunt hier meer lezen.
Afhankelijk van uw persoonlijke situatie wordt er gestart met een operatie. Het kan ook nodig zijn dat er een voorbehandeling met chemotherapie geïndiceerd is (neo-adjuvante chemotherapie). In dit geval vindt er in een later stadium een operatie plaats.
Steun en begeleiding
Na de diagnose borstkanker ontstaan er vaak veel vragen over de ziekte en het verloop en de behandeling. Om antwoord te kunnen geven op al uw vragen kunt u terecht bij de verpleegkundig specialist. Zij is uw eerste aanspreekpunt gedurende uw borstkankerbehandeling.
Meer informatie
U leest hier meer algemene informatie over kanker, of neem eens een kijkje op kanker.nl. Meer informatie over borstkanker leest u op een van onderstaande websites: