jouw rechten
Wat gaat de dokter doen?
Tja, wat gaat die dokter eigenlijk doen? Dat vind je natuurlijk heel belangrijk. Onze dokters begrijpen dat. Daarom leggen ze altijd precies uit wat ze bij je willen doen. Ze vertellen je welke onderzoeken ze willen doen, welke behandeling en waarom ze denken dat dat goed is. Ook zeggen ze welke geneesmiddelen ze voorschrijven en waarom die geneesmiddelen goed zijn voor jou.
Moet de dokter dat vertellen?
Ja, dat moet de dokter en dat zal hij of zij ook altijd doen. Als je nog jong bent, vertelt de dokter het ook tegen je ouders, maar als je zestien jaar of ouder bent, mag jij bepalen of je ouders het ook mogen weten. Jij bent dan ook de enige die in je medisch dossier –de verzameling van alle gegevens die de doktoren hebben genoteerd- mag kijken als je dat wilt.
Wat nou als ik het niet begrijp?
De dokter zal altijd proberen om het zo begrijpelijk mogelijk te vertellen. Maar toch blijft het soms een beetje moeilijk. Blijf in dat geval gewoon de dingen vragen die je graag wilt weten. Je eigen lichaam is heel belangrijk. Je mag dus precies weten wat er gaat gebeuren.
En als ik nou een onderzoek of een behandeling niet wil?
Ook hier is er weer een verschil in leeftijd. Als je zestien jaar of ouder bent, mag je zelf beslissen of je een onderzoek of een behandeling wilt of niet. Jij gaat immers over je eigen lichaam. Als je tussen de twaalf en de zestien jaar bent, beslis je samen met je ouders. Uiteindelijk moet jij zelf wél toestemming geven.
Ben je jonger dan twaalf jaar, dan beslissen je ouders. Dat hebben we trouwens niet zelf bedacht, hoor. Daar is een heuse wet voor geschreven, de WGBO, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst.
En heb ik ook plichten?
Ja, die heb je ook. Zo is het voor de dokter heel belangrijk dat je alles vertelt wat belangrijk kan zijn voor een onderzoek of een behandeling. Verder is het, maar dat snap je vast zelf ook wel, heel belangrijk dat je op tijd komt en dat je niet zomaar wegblijft voor een afspraak.