U gaat naar de uroloog wanneer u last heeft van blaas-, nier- en/of prostaataandoeningen. Maar ook als u last heeft van nierstenen, incontinentie, urineweginfecties en aandoeningen van de mannelijke geslachtsorganen.
De Nederlandse Vereniging voor Urologie heeft een website speciaal voor patiënten: Alles over Urologie. Hier vindt u actuele informatie over het specialisme.
Wanneer u problemen heeft aan het deel van het lichaam dat loopt van de bovenste rand van de nier tot en met de onderste punt van de plasbuis, komt u bij één van de urologen terecht.
Door middel van een echografie van de hogere urinewegen, een kijkonderzoek van de blaas (cystoscopie) en/of onderzoek van de urine of röntgenonderzoek wordt een diagnose en behandelplan opgesteld. Ook kan een specifiek onderzoek plaatsvinden van de prostaat. Dit gebeurt door middel van een prostaatbiopsie. Soms is een operatie noodzakelijk.
De specialisten worden bijgestaan door een team van gespecialiseerde verpleegkundigen, die ervoor zorgen dat u zich als patiënt op uw gemak voelt. De urologen werken verder regelmatig samen met andere specialismen binnen het ziekenhuis zoals: Gynaecologie, Oncologie, Kindergeneeskunde en Radiologie. Er is ook een goede samenwerking met het specialisme Neurologie, met name voor de behandeling van patiënten met Parkinson en Multiple Sclerose.
Wanneer moet ik bloed prikken/urine inleveren?
U kunt bloed prikken en/of urine inleveren tot minimaal 1 week van tevoren en maximaal 2 weken van tevoren.
Moet ik nuchter zijn om bloed te prikken?
In de meeste gevallen hoeft u voor onze bloedonderzoeken niet nuchter te zijn. Mocht dit wel het geval zijn dan wordt dit nadrukkelijk vermeld.
Ik moet voor mijn afspraak urine inleveren. Moet dit ochtendurine zijn?
Nee, wij willen juist geen ochtendurine. Wij willen graag dat u plast bij het laboratorium (zodat de urine zo vers mogelijk is bij ontvangst).
Wordt een besnijdenis (circumcisie) door mijn verzekering vergoedt?
Dit is geheel afhankelijk van uw verzekering. De besnijdenis wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt de voor u geldende vergoedingen terugvinden in uw verzekeringsvoorwaarde. U kunt ook contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Mijn verzekering vergoed een besnijdenis (circumcisie) alleen als er sprake is van een medische indicatie.
Al onze circumcisie verrichten wij omdat daar een medische indicatie voor is.
Wanneer hoor ik de uitslag van mijn urineonderzoek?
Geen bericht is goed bericht. U wordt door ons gebeld als er afwijkingen in de urine zijn gevonden.
Wordt een vasectomie (sterilisatie) door mijn verzekering vergoedt?
Dit is geheel afhankelijk van uw verzekering. De voor u geldende vergoedingen vind u terug in uw verzekeringsvoorwaarde. U kunt ook contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Wat zijn de kosten voor een vasectomie (sterilisatie)?
U kunt contact opnemen met de poli urologie voor meer informatie m.b.t. de sterilisatie, zo ook de prijs. De poliassistente zorgt ervoor dat u een offerte krijgt thuis gestuurd.
De urologen houden op locatie Helmond, Deurne en Gemert spreekuren. In het ziekenhuis volgt u de borden urologie. Het spreekuur vindt uitsluitend plaats volgens afspraak. U kunt zelf een afspraak maken via de polikliniekassistente.
Locatie:
Helmond, Deurne en Gemert:
Telefoon:
Helmond: 0492-59 59 50 (ook voor afspraken polikliniek Gemert)
Deurne: 0493-32 89 10
Telefonisch bereikbaar:
Maandag t/m vrijdag van 08.00 - 12.00 uur en vn 13.00 - 16.30 uur
Copyright 2024 Elkerliek
Deze website maakt gebruik van cookies.